Novi pritisak na naša prava

Vlada traži odustajanje od božićnica i za ovu godinu.

Vlada traži odustajanje od božićnica i za ovu godinu.

U utorak, 14. lipnja 2011. godine, održan je sastanak u Ministarstvu financija između predstavnika Vlade i osam sindikata javnih službi. Na sastanku su bili ministri financija, zdravstva, kulture, državne uprave, obrazovanja i prometa. Ministrica financija upoznala je skup sa zabrinjavajućim stanjem državnih financija. Svi pokazatelji su nepovoljni, a s druge strane, upozorila je, javni sektor je u krizi uspio zaštititi svoje plaće. Za razliku od privatnog sektora u kojem plaće padaju, u javnom sektoru one su nešto malo čak i rasle. (Tu je vjerojatno mislila na onaj naš prosvjetni dodatak od 2,2% koji dobivamo u kolovozu).

Takvo stanje javnih financija opterećenje je za sve slabije gospodarstvo i predstavlja razlog visoke rizičnosti za strani kapital, uslijed čega ostaju visoke i kamatne stope. Zato nema kredita, investicija i daljnjeg razvoja. Izlaz je, po njenom mišljenju, jedino u daljnjem smanjenju javne potrošnje, uslijed čega predlaže odustajanje od božićnice za ovu godinu.

Sindikati su saslušali izvještaj i odbili ministričin prijedlog, smatrajući da cijena rada ne može biti uzrok ekonomskih teškoća, jer se plaće manje-više ponašaju identično kao i BDP. Ne rastu. Nadalje, u Proračunu još uvijek postoji veliki broj stavki na rashodnoj strani koje zaslužuju rezanje prije nego naše plaće (subvencije, registar braniteljskih prava, neracionalnosti pojedinih sustava, neprovođene reforme, itd). Također, i izvan Proračuna, npr. u javnim poduzećima postoji prostor za redukcije. I na koncu, problem deficita se ne može riješavati samo putem rashodne strane Proračuna, već je potrebno povećati i prihode Proračuna. Neki sektori, kao što je bankarski i financijski, krizu nisu niti osjetili, pa je red da ih se napokon oporezuje. To su bili argumenti našeg sindikata koje je iznio gospodin Ribić, a uglavnom prihvatili i nadopunili predstavnici drugih sindikata.

Sindikati su rekli da su spremni pitanje božićnice razmotriti ponovno na jesen samo u slučaju loše turističke sezone. U takvom nepovoljnom razvoju događaja čelnici će konzultirati članove Sindikata.

U drugom dijelu sastanka razgovaralo se o mogućoj reviziji Sporazuma o osnovici iz 2009 godine. Sporazum nas upućuje na reviziju u slučaju izostanka privrednog oporavka, što se upravo događa. Sindikati su spremni razgovarati samo o reviziji rokova za početak porasta naših plaća, sukladno stanju u ekonomiji, ali nisu spremni pregovarati o reviziji ugovorene visine rasta plaća. Razgovori će se idući tjedan nastaviti.

U Zagrebu, 15. lipnja 2011.

Informativna služba


Ključne riječi:

božićnica, plaće

Prednosti članstva