Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Nastavak pregovora za granski kolektivni ugovor

U utorak, 18. travnja u Sindikatu znanosti održan je četvrti u seriji pregovaračkih sastanaka za granski kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, koji redovito traju od sredine ožujka. U radnu skupinu za izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti imenovan je i predstavnik Sindikata.

U utorak, 18. travnja u Sindikatu znanosti održan je četvrti u seriji pregovaračkih sastanaka za granski kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, koji redovito traju od sredine ožujka. Riječ je o novom ciklusu pregovora započetih s Vladom premijera Plenkovića nakon prekida od godine i pol do kojeg je došlo zbog dvaju parlamentarnih izbora i perioda tehničkih Vlada koje su prethodile tim izborima, o čemu smo vas već ranije opširno izvještavali.

Na dosadašnjim sastancima bilo je riječi o nizu tema koje su predmet granskog ugovora, poput oslobođenja od obveze javnog natječaja za zasnivanje radnog odnosa, plaće na temelju prihoda na tržištu, evidencije radnog vremena, dodatka na magisterij i doktorat, naknade troškova izrade doktorata, itd. Razgovaralo se i o nekim novim rješenjima koja bi pregovarački timovi željeli ugraditi u tekst granskog ugovora, poput budućeg uređenja položaja doktoranada Hrvatske zaklade za znanost.

Sindikalni tim za pregovore sastavljen je od iskusnih pregovarača iz redova viših tijela i stručnih službi Sindikata i čine ga: Vilim Ribić, Igor Radeka, Tvrtko Smital, Zvonimir Šikić, Petar Pervan, Ana Petošić i Matija Kroflin.

Pregovarački odbor Vlade RH predvodi Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja, a u njemu sudjeluju Matko Glunčić, državni tajnik u MZO-u, zatim pomoćnici ministra Srećko Tomas, Tomislav Sokol i Stipe Mamić te predstavnica MZO-a Lidija Derdić i Karolina Ivanković, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak, 24. travnja.

Članove će zanimati i podatak kako resorno Ministarstvo planira Izmjene i dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Doznavši za tu informaciju, Sindikat je zatražio i uspio se izboriti za to da u radnu skupinu za izmjene ZZDVO-a delegira svog predstavnika, predsjednika Sindikata Igora Radeku.


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, pregovori, zakon o visokom obrazovanju, zakon o znanosti

Vezane vijesti

Prednosti članstva