Koliko rastu plaće idućih 13 mjeseci

Na konferenciji za medije čelnici Sindikata znanosti pojasnili su što se sve događalo na finalnim pregovorima s Vladom RH, oko čega je morao biti postignut kompromis te je prikazano koliko će točno rasti plaće pojedinim segmentima zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Povodom završetka štrajka i potpisivanja Sporazuma o dodatku na plaću, čelnici Sindikata znanosti održali su konferenciju za medije na kojoj su zahvalili svima koji su sudjelovali u štrajku, hrvatskoj javnosti koja ga je podržavala te medijima na korektnom izvještavanju.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata, Igor Radeka, naglasio je kako je Sindikat zadovoljan s onime što se uspjelo postići te je još jednom istaknuo kako u štrajkaškom zahtjevu Sindikata znanosti nije bilo traženo povećanje plaća kroz koeficijente te da su se najčešće povećanja plaća i u prošlosti ugovarala putem dodataka.

Makroekonomist Sindikata, Matija Kroflin, objasnio je vremenski tijek povećanja plaća u idućih 14 mjeseci, a koji izgleda ovako:

Isplata plaće u siječnju, za prosinac 2019. godine

  • Nenastavno i neznanstveno osoblje dobiva dodatak na osnovnu plaću od 3 posto
  • Predavači i umjetnički suradnici dobivaju povećanje koeficijenta za 3,5 posto

Isplata plaće u veljači, za siječanj 2020. godine

  • Svi zaposleni dobivaju povećanje osnovice za 2 posto

Isplata plaće u srpnju, za lipanj 2020.

  • Svi zaposleni dobivaju povećanje osnovice za 2 posto

                                         +

  • Nenastavno i neznanstveno osoblje dobiva dodatak na osnovnu plaću od 1 posto

Isplata plaće u studenom, za listopad 2020.

  • Svi zaposleni dobivaju povećanje osnovice za 2 posto

Isplata plaće u veljači, za siječanj 2021.

  • Nenastavno i neznanstveno osoblje dobiva dodatak na osnovnu plaću od 2 posto

 

Na primjeru nekih konkretnih radnih mjesta povećanja bruto i neto plaća u siječnju 2021. u odnosu na trenutno stanje izgledat će ovako:

 

Vilim Ribić, glavni tajnik Sindikata sa žaljenjem je komentirao sve ishitrene, negativne reakcije zaposlenika sustava koji su postignuta rješenja kritizirali na temelju površnih i neprovjerenih informacija.

Nakon najduljeg štrajka u povijesti ostvaren je najveći rast plaća u zadnjih 20 godina. Zašto se u takvim okolnostima pojavila priča o izdaji, koju ulogu su u tome odigrale društvene mreže, da li je nenastavno i neznanstveno osoblje zapostavljeno i što se sve događalo na finalnim pregovorima, možete saznati preslušavanjem same konferencije za novinare.


Ključne riječi:

koeficijenti, Sporazum o dodatku na plaću, štrajk

Vezane vijesti

Prednosti članstva