Zbog otkazivanja granskog kolektivnog ugovora u svibnju štrajk

Veliko vijeće Sindikata znanosti na svojoj je zadnjoj sjednici donijelo odluku o industrijskim akcijama, koje uključuju i štrajk. Akcije će biti organizirane u svibnju, kada članovima budu isplaćene prve umanjene plaće.

Suočeno s jednostranim otkazivanjem Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje od strane Vlade RH i ukidanjem dodatka na plaću za vjernost službi od 4, 8 i 10%, kao i drugim potezima Vlade kojima se sustavno ruši cijena rada zaposlenih u obrazovanju i znanosti, Veliko vijeće Sindikata znanosti na svojoj zadnjoj sjednici je donijelo odluku da se tijekom mjeseca svibnja, kada članovima budu isplaćene prve umanjene plaće, organiziraju industrijske akcije, koje uključuju i štrajk.

U kontekstu nadolazećih izbora za Europski parlament, Veliko vijeće je zauzelo stav o podršci svim onim političkim opcijama koje se jasno zalažu za očuvanje europskog socijalnog modela.

Također, odluka je Velikog vijeća da se Sindikat aktivnije uključi u zagovaranje prijevremenih parlamentarnih izbora kako bi i na taj način pokušao spriječiti daljnje rušenje cijene rada i pada životnog standarda, ne samo zaposlenih u javnim službama, već svih građana RH.


Ključne riječi:

dodatak na plaću 4-8-10, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, materijalna prava, najava prosvjeda, najava štrajka, veliko vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva