Zašto nismo na prosvjedu HUS-a?

Ovih dana Hrvatska udruga sindikata, jedna od najmanjih središnjica u zemlji, organizira prosvjede po Hrvatskoj. Druge sindikalne središnjice ne sudjeluju u tom prosvjedu. To znači da ni naš Sindikat ne poziva članove na prosvjed. Svaki naš član, ako osobno smatra da taj prosvjed ima smisla, može mu se individualno pridružiti. Naš Sindikat to neće smatrati […]

Ovih dana Hrvatska udruga sindikata, jedna od najmanjih središnjica u zemlji, organizira prosvjede po Hrvatskoj. Druge sindikalne središnjice ne sudjeluju u tom prosvjedu. To znači da ni naš Sindikat ne poziva članove na prosvjed.

Svaki naš član, ako osobno smatra da taj prosvjed ima smisla, može mu se individualno pridružiti. Naš Sindikat to neće smatrati kršenjem članskih obveza.

Ostali sindikati u zemlji ne sudjeluju u tom prosvjedu, jer HUS nije ni pokušao dogovoriti zajedničke zahtjeve i zajednički prosvjed, što upućuje na motive njegova čelništva koji nam se čine najmanje sindikalnim. Najvjerojatnije se radi o pokušaju nadmetanja s drugim sindikatima, a ne o istinski promišljenoj i pravodobno tempiranoj borbi za promjenu Vladine politike. U vrijeme kada su mediji, u ljetnoj oskudici tema, stvorili histeriju prosvjedovanja, HUS vjerojatno procjenjuje da je sad prilika staviti se na čelo mnogih nezadovoljnika i time steći sindikalni primat.

Postoje mišljenja u sindikatima da se zapravo preuranjenim prosvjedom, na temama koje nisu najvažnije, želi oslabiti uspjeh mogućih kasnijih puno žešćih prosvjeda zbog puno važnijih tema.

Poznato je da predsjednik HUS-a ne sura?uje već godinama s drugim sindikatima, ne sudjeluje u radu sindikalnih središnjica i da je vrlo često istupao u korist bivšeg predsjednika Vlade protiv stajališta ostale četiri središnjice. Vrlo je zanimljivo da takva organizacija poziva na prosvjede. Moramo znati da je HUS godinama štitio interese brodogra?evne industrije i da sad pred neizbježnom privatizacijom i nakon odlaska bivšeg premijera ima svoje razloge za prosvjede, za koje nastoji pridobiti mnoge druge ljude. To je njegovo pravo ali je naša dužnost o tome vas izvijestiti.

Zahtjevi HUS-a nisu jasno artikulirani i često su se u javnosti mijenjali, a oni koji su i izneseni, ili nisu dovoljno bitni (kao krizni porez vidi tekst pod naslovom Porez na sva primanja i povećanje PDV-a ), ili su pak nerealni, a time i nerazumni (njihovo ostvarenje dovelo bi u pitanje isplate mirovina, socijalnih davanja i plaća).

Naše je stajalište da sindikalni prosvjed teško može biti uspješan ako ga ne organiziraju tri najveće središnjice. Me?utim, i takav prosvjed mora imati smisla, što znači da sindikati moraju dogovoriti skup svojih zahtjeva s kojima će izaći pred Vladu i postaviti rokove njihova ispunjenja. Kada se uvjerimo da Vlada ide u suprotnom smjeru, tada se treba odlučiti za prosvjed koji se mora temeljito pripremiti i organizacijski i promidžbeno, što sve kod HUS-a nije slučaj.

Nikad više ne smijemo sudjelovati u prosvjedu kakav je bio prije godinu dana na Trgu bana Jelačića, koji je doduše bio doista veličanstveni skup ljudi, ali ljudi kojima nitko nije pokazao kamo treba ići. Taj prosvjed nije donio nikakvog rezultata jer najveća središnjica nije htjela dogovoriti zajedničke zahtjeve. Od tada je vrlo malo stvari realizirano za radnike u gospodarstvu. To je kardinalni propust. Sindikat znanosti očekuje temeljiti zaokret Vladine politike u pravcu većeg opterećenja kapitala, zaštite rada kao vrijednosti, ostvarenja pravde i unapre?enje obrazovanja kao rješenja problema. Ne bude li politika Vlade vrlo brzo išla u tom smjeru sudjelovat ćemo i organizirati potrebne akcije.

Prije toga, vjerujemo da ćemo ubrzo dogovoriti sa sindikalnim središnjicama skup zahtjeva s kojima ćemo izaći pred Vladu


Ključne riječi:

hrvatska udruga sindikata, prosvjedi

Prednosti članstva