Zaštita na radu na sjednici GSV-a

Na inicijativu Matice i našeg Sindikata Gospodarsko-socijalno vijeće održalo je 25. travnja sjednicu na temu “Značaj zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u RH” Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade RH i predsjednica GSV-a izvijestila je da je Vlada RH prihvatila prijedlog sindikata da se 28. travnja proglasi danom zaštite na radu. Prijedlog je upućen Saboru RH […]

Na inicijativu Matice i našeg Sindikata Gospodarsko-socijalno vijeće održalo je 25. travnja sjednicu na temu “Značaj zaštite zdravlja i sigurnosti na radu u RH”

Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade RH i predsjednica GSV-a izvijestila je da je Vlada RH prihvatila prijedlog sindikata da se 28. travnja proglasi danom zaštite na radu. Prijedlog je upućen Saboru RH koji će o tome donijeti odluku već ovih dana.Iako je sjednica zamišljena u duhu obilježavanja dana zaštite na radu i informiranja o stanju i značaju zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, te u pogledu dinamike pregovora s Europskom unijom, u toku sjednice dotaknute su teme koje ukazuju da u sustavu zaštite zdravlja radnika postoje problemi. član GSV-a Vilim Ribić prikazao je stanje zaštite na radu u javnim službama . Prema izvještajima ankete stanje zaštite na radu u javnim službama je alarmantno. Još nisu izra?ene procjene opasnosti u svim ustanovama, ne provodi se pravilno osposobljavanje zaposlenika iz zaštite na radu, ne nabavljaju se osobna zaštitna sredstva, zbog neprimjerene zaštite dolazi do ozljeda na radu. Istaknuto je niz primjera narušavanja zdravlja zaposlenika.Pogledajte prezentaciju Državnog inspektorata “Stanje i aktualna pitanja na području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu”, te prezentaciju Hrvatskog zavoda za medicinu rada “Medicina rada u funkciji zaštite zdravlja na radu”.Svi se slažu da su postojeći zakoni dobri, ali zbog njihovog neprovo?enja nisu ostvareni zakonski ciljevi.Zaključak sjednice je poduzimanje mjera i aktivnosti radi:

– smanjenja broja ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, – preventivnog djelovanja u svrhu zaštite zdravlja i zaposlenika i smanjenja troškova prouzrokovanih ozljedama na radu i bolestima, – očuvanja zdravlja i sigurnosti radnika na radu.

Predsjednica GSV-a Jadranka Kosor obećala je da ćezatražiti od nadležnih ministarstava očitovanje o provo?enju zaštite na radu u javnim službama. Na temu zaštite zdravlja zaposlenika u javnom sektoru održati će se posebna sjednica GSV-a.


Ključne riječi:

Gospodarsko socijalno vijeće, zaštita na radu

Prednosti članstva