Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Zahtjev Vladi za korekcijom koeficijenata

Donošenjem Uredbe o dodacima na plaće za pojedine poslove zaposlenih u zdravstvu, od 6. veljače 2003. godine, Vlada RH promijenila je dosadašnje odnose među koeficijentima i plaćama stručnih zvanja i zanimanja unutar javnih službi.

Potpredsjednik Vlade RH

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća

dr. Goran Granić

Zagreb, 14.02.2003.

PREDMET: Zahtjev za korekcijom plaća Uvaženi potpredsjedniče Vlade!

1. Donošenjem Uredbe o dodacima na plaće za pojedine poslove zaposlenih u zdravstvu, od 6. veljače 2003. godine, Vlada RH promijenila je dosadašnje odnose među koeficijentima i plaćama stručnih zvanja i zanimanja unutar javnih službi, tako što su svi liječnici dobili dodatak od 6%, a specijalisti u bolnicama 16%, dok liječnici s posebno odgovornim poslovima (kirurzi i slično) dobili su dodatak od 20%. Mi pozdravljamo takvu odluku jer je to korak naprijed u nastojanju da se vrlo odgovoran i stručan posao bolje vrednuje nego do sada. Međutim, takvom odlukom Vlada RH narušila je prethodno uspostavljene odnose koje je proklamirala kao poželjne i pravedne. Tako na primjer, do sada je liječnik specijalist imao koeficijent (2,00), nešto iznad koeficijenta docenta na sveučilištu (1,90) i tek nešto manje od izvanrednog profesora (2,10). Sada ste ovom promjenom, s usvojenim dodatkom od 16%, liječniku specijalisti u bolnici osigurali plaću kao da ima koeficijent 2,32 što znači da ste degradirali dosadašnju relativnu poziciju nastavnika i znanstvenika na sveučilištu i njihov socijalni status. Upozoravamo da je već ranije, neprimjereno visokim plaćama u pravosuđu, otvorena pandorina kutija neusklađenih odnosa među visoko-stručnim i odgovornim zanimanjima i zvanjima u zemlji (iako bez ikakvog korisnog učinka za društvo glede stanja u pravosuđu).

2. Kao glavni argument za uvođenje novog sustava plaća Vlada RH isticala je često da su u starom, navodno nepreglednom sustavu, postojali mnogi neprincipijelni dodaci na plaće, koji su zamagljivali uvid u stvarne odnose među plaćama. Ubrzo nakon usvajanja novog sustava plaća ponovno su počeli nicati razni dodaci, prvo u policiji, a zatim i u drugim javnim službama. Svaki puta objašnjavali ste te dodatke otežanim uvjetima rada. Zatim, uvedeni su i dodaci za staž u službama u kojima je to potrebno (prosvjeta). Dok su se svi ti dodaci mogli opravdati specifično-otežanim uvjetima, ovi sada dodaci koje ste uveli za liječnike mogu se tako pravdati tek za neke kategorije (kirurzi, liječenje AIDS-a, patolozi obducenti…). Međutim, za sve ostale, kao što su svi specijalisti u bolnici, liječnici u bolnici bez specijalističkog ispita, liječnici u zavodima za javno zdravstvo – a to je veći broj liječnika – dodaci se ne mogu objasniti otežanim uvjetima, već samo i jedino željom Vlade da pojačano plati stručni rad u zdravstvu, što svakako zaslužuje potporu. Budući da ste takvu promjenu predlagali dva mjeseca prije štrajka, zaključujemo da se ne radi o ad hoc odluci pod pritiskom, već u promišljenoj promjeni u politici plaća. Ako je tako, onda ostaje nejasno zašto se Vlada RH ne ponaša principijelno i isto takvo načelo ne primjeni i u drugim javnim službama, a osobito u znanosti i kulturi, u kojima je upravo visoko-stručni i kreativni rad dominantan, i od presudne važnosti za budućnost zemlje.

3. S obzirom da se radi o manjem broju zaposlenika, te manjem pritisku na Proračun, vjerujemo da ćete prihvatiti naš zahtjev za dodacima na koeficijente zaposlenika u znanosti i kulturi, kako bi se plaće nastavnika, asistenata, predavača, docenata, izvanrednih i redovnih profesora na sveučilištu, te znanstvenika na institutima dovele u prijašnje odnose s plaćama liječnika specijalista u bolnici. Vjerujemo da ćete nas u što skorijem roku pozvati na pregovore o načinu, visini i dinamici korekcije plaća u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.S poštovanjem,Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća

P.S. Građanima, kao i zaposlenicima u javnim službama ostaje nejasno zašto ste plaće stručnih kategorija prvo odlučili povećati upravo u sustavu u kojem ste prethodno bili započeli, a zatim očito odustali, s uklanjanjem nezakonitih ekscesno visokih plaća, nezakonitih kumulativnih radnih odnosa, te dvojbenih dodataka na plaće i širokih zloupotreba u primjeni takvih dodataka. Ako je takav porast plaća bio u svrsi smirivanja zdravstvenog sustava u uvjetima pokušaja uvođenja reda protiv zloupotreba, onda vam je štrajk s ekstremno visokim zahtjevima dokaz da ste jednostranim inicijativama samo raspirili apetite u zdravstvu, a i drugdje. Stoga, zahtjevamo da ubuduće sve promjene u sustavu plaća prethodno razmotrite s pregovaračkim odborom sindikata javnih službi, kako bi se stalno održavala jednom dogovorena i principijelna politika plaća, što ste u ovom slučaju propustili učiniti.

Na znanje: 1. Ured za socijalno partnerstvo 2. Ministarstvo znanosti i tehnologije 3. Ministarstvo kulture


Ključne riječi:

koeficijenti

Prednosti članstva