Tri sindikata obrazovanja uputili Ministarstvu prijedlog za pokretanje arbitraže

Tri sindikata obrazovanja su 25. studenog 2006. nakon najvećeg štrajka u obrazovanju potpisali s Vladom Sporazum o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti. Sporazumom je ugovoreno da se zaposlenicima u sustavu obrazovanja i znanosti svake godine plaća uvećava za otprilike 2% i to 2007. od kolovoza, a u razdoblju od 2008.- 2012. od srpnja […]

Tri sindikata obrazovanja su 25. studenog 2006. nakon najvećeg štrajka u obrazovanju potpisali s Vladom Sporazum o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti. Sporazumom je ugovoreno da se zaposlenicima u sustavu obrazovanja i znanosti svake godine plaća uvećava za otprilike 2% i to 2007. od kolovoza, a u razdoblju od 2008.- 2012. od srpnja svake godine.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa sada tumači da se dodatak u 2008. isplaćuje na plaći u kolovozu, za rad ostvaren u srpnju iako je volja ugovornih strana bila da se dodatak isplaćuje već na plaći u srpnju, za rad ostvaren u lipnju. Da je to bila volja ugovornih strana dokazuju i postupci Vlade RH koja u sporazumu s istim sindikatima sklopljenim isti dan primjenjuje porast plaća u siječnju mjesecu. Radi se o istoj formulaciji, samo se spominje porast od 6% od 1. siječnja. I dakle, isplaćuje se u siječnju.

Budući da Ministarstvo ostaje pri svom stavu, sindikati misle da je najbolje spor riješiti arbitražom te su zbog toga Ministarstvu poslali prijedlog za pokretanje postupka arbitraže. Od Ministarstva se traži hitno očitovanje jer bi po mišljenju sindikata već u ovom mjesecu trebala biti isplaćena plaća uvećana za dodatak od 2,1%.

Neprihvatljivo je da Ministarstvo uporno provodi svoju volju suprotno volji i praksi Vlade RH. Netko u Ministarstvu očito tjera mak na konac.


Ključne riječi:

plaće, sporazum o dodatku na plaće

Prednosti članstva