Štrajk odgođen, novi datum 29. svibnja

Zbog katastrofalnih poplava u istočnom dijelu države, čelništvo Sindikata znanosti donijelo je odluku o sedmodnevnoj odgodi najavljenog štrajka. Na tiskovnoj konferenciji bilo je riječi i o netom održanom sastanku s predsjednicom Ustavnog suda, vezano za brojne zahtjeve za ocjenu ustavnosti iz domene radničkih prava koji se ne rješavaju.

Zbog katastrofalnih poplava u istočnom dijelu države, čelništvo Sindikata znanosti donijelo je odluku o sedmodnevnoj odgodi najavljenog štrajka. Na tiskovnoj konferenciji bilo je riječi i o netom održanom sastanku s predsjednicom Ustavnog suda, vezano za brojne zahtjeve za ocjenu ustavnosti iz domene radničkih prava koji se ne rješavaju.

Prenosimo tekst Hine:

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske odlučio je štrajk, koji je bio najavljen za četvrtak, odgoditi za idući četvrtak, 29. svibnja, zbog stanja u poplavom pogođenoj Slavoniji, a na prijedlog sindikalnih aktivista zauzetih otklanjanjem posljedica poplave, izvijestio je danas predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić.

Članovi sindikata darovat će 50.000 kuna za pomoć ugroženom stanovništvu, a povjerenici će prikupljati vodu, ručnike, posteljinu i sve što je potrebno. ‘Hrvatska je pokazala veliko srce i solidarnost i mi u tome sudjelujemo’, poručio je Ribić s konferencije za novinare.

Ribić se nada da će to ozračje ‘promijeniti tragično mentalno stanje apatije i potištenosti u većini glava naših građana’.

Od štrajka ne odustaju

Ne odustajemo od štrajka, računamo da će se situacija barem malo normalizirati i idućeg četvrtka smo sigurno u štrajku, najavio je Ribić.

Tvrdi da je sindikalno članstvo opredijeljeno za štrajk i ogorčeno na Vladu, posebice na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji im je napisao ‘neodgojeno, nepristojno, neprimjereno pismo puno neistina, poluistina i podmetanja’.

Ribić je ustvrdio kako je na djelu agresija na visokoškolski i sustav znanosti, što se vidi u nekoliko ključnih točaka – lošem financiranju sustava, odnosno nefinanciranju znanstvenih projekata, agresiji na autonomiju sveučilišta i plaće njihovih zaposlenika, pokušaju uvođenja outsourcinga i prijetnjama otimanja vlastitih prihoda sveučilišta kroz centralizaciju.

Upitan o ovrhama nad fakultetima (Glazbena akademija, Kineziološki, Ekonomski i Građevinski) Ribić je rekao kako ne može vjerovati da se to događa jer im se nameće porezna obveza iz 2009., iako je država sugerirala da se vanjskim suradnicima fakulteta sredstva ne isplaćuju prema ugovoru o djelu, nego kao autorski honorari. Skandalozno je da je predmet kažnjavanja legalna odluka, smatra Ribić.

‘Odgođena pravda zapravo uskraćena pravda’

U vezi današnjeg sastanka s predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec, zbog sporog rješavanja zahtjeva za ocjenu ustavnosti pojedinih zakona koji se tiču radničkih prava, Ribić je rekao kako su dobili objašnjenje da je sud ograničen kapacitetima pa trenutno radi na predmetima iz 2011.

Nismo prihvatili objašnjenje da ih treba rješavati u bolja vremena, kako ne bi izazvali podjele u društvu, rekao je Ribić i dodao je da su sindikalci zatražili ubrzanje postupaka.

Komentirajući takvo stajalište Ribić je rekao da Ustavni sud ‘važe između načela pravednosti i oportuniteta’, stoga su sindikalci ponovno upozorili da je ‘odgođena pravda zapravo uskraćena pravda’. (Hina)

Poslušajte audio zapis konferencije za medije:

21.5.2014. – Konferencija za medije NSZVO


Ključne riječi:

štrajk, Ustavni sud

Prednosti članstva