Prosvjed – STOP nasilju nad radnim zakonodavstvom

Dođite na Trg bana Jelačića u četvrtak, 5. prosinca u 9:30h i priključite se sindikalnoj povorci prema Trgu svetog Marka gdje će se održati prosvjed s početkom u 10h.

Dođite na Trg bana Jelačića u četvrtak, 5. prosinca u 9:30h i priključite se sindikalnoj povorci prema Trgu svetog Marka gdje će se održati prosvjed s početkom u 10h.

Cilj ovog prosvjeda, kojeg zajednički organiziraju sve sindikalne središnjice, jest sprečavanje donošenja novog Zakona o radu (u obliku utvrđenom Nacrtom prijedloga Zakona o radu od 25. studenoga 2013. godine), sprečavanje donošenja Zakona o povremenim poslovima i sprečavanje produženja dobi za odlazak u mirovinu (sa 65 na 67 godina života). Sindikalne aktivnosti započinju ovim prosvjedom upozorenja pred Vladom RH, a nastavit će se daljnjim prosvjedima i drugim aktivnostima, ukoliko Vlada ne povuče prijedloge ovih zakona.

Novim Zakonom o radu se umanjuje uloga sindikata i kolektivnih ugovora, a radnike posve prepušta (neodgovornim) poslodavcima čineći ih robljem suvremenog doba. Pregovori o novom Zakonu o radu traju već mjesecima, a svaka nova verzija prijedloga tog Zakona s kojom je Ministarstvo izašlo imala je sve niža i niža prava radnika i sindikata. Tako zadnjim prijedlogom Zakona o radu dobijamo fleksibilnost bez sigurnosti, snižena individualna prava radnika te izbačene kolektivne ugovore odnosno sindikate kod niza instituta. Toliko o fleksigurnosti!

U proceduru se ide i sa Zakonom o povremenim poslovima (zakon kojeg RH dosad nije imala), a na osobe radno angažirane prema tome Zakonu, Zakon o radu se uopće ne bi primjenjivao. Ti radnici bili bi angažirani na sat, na dan… i to na vaučer/markicu. Sudbina tako angažiranoga čovjeka, dugoročno gledano, vlast ne zanima, važno je samo uljepšavanje statistike odnosno broja nezaposlenih.

Produžava se i dob za odlazak u mirovinu na 67 godina Zakonom o mirovinskom osiguranju (činjenica da bi se to primjenjivalo od 2031. godine ničim ne umanjuje njegovu neprihvatljivost). Produžetak dobi za umirovljenje, bez ozbiljnih analitičkih podloga i bez postizanja društvenog konsenzusa o njegovoj nužnosti (obvezujući time nekoliko vlada unaprijed!) ponovno potvrđuje kako Vladu zanima samo mišljenje bonitetnih agencija i međunarodnih financijskih organizacija.


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, najava prosvjeda, Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o povremenim poslovima, Zakon o radu

Vezane vijesti

Prednosti članstva