Prisutnost premijera na pregovorima je nužna kako bi osvijestio težinu Sporazuma

Šest sindikata javnih službi nije se odazvalo Vladinom pozivu na pregovore oko povećanja plaća u javnim službama koji su se trebali održati 12. travnja 2016.

Šest sindikata javnih službi: Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske nije se odazvalo Vladinom pozivu na pregovore o Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama koji su se trebali održati 12. travnja 2016.

Na konferenciji za medije obrazložili su svoj nedolazak činjenicom da nisu bili ispunjeni uvjeti za nastavak pregovora. Vlada RH trebala je predložiti protokol o pregovaranju, međutim iako je prošlo više od dva tjedna od zadnjeg sastanka, sindikati protokol o pregovaračkom procesu nisu dobili. S obzirom na vrijednost Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, sindikati zahtijevaju na pregovorima prisutnost premijera Oreškovića kako bi osobno osvijestio težinu problema. „Radi se o nekoliko milijardi kuna obaveza prema našim članovima i procjenjujemo kako se taj problem neće moći riješiti bez premijera i stoga inzistiramo na njegovu dolasku.“, rezolutan je bio Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti. Nadodao je kako se sindikatima ne žuri, međutim imaju želju riješiti ozbiljan problem za javne financije, jer obveze iz Sporazuma teku te je moguće da će članovi nakon određenog vremena htjeti pokrenuti tužbe.

Predsjednica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić naglasila je kako smisao sporazuma nije čisto povećanje plaća, već je cilj uspostava pariteta pravedne cijene rada javnih i državnih službenika u odnosu na prosječnu plaću u gospodarstvu.

Budući da stotinjak službenika Vlade kroz mjesec dana nisu uspjeli sindikatima dostaviti prijedlog protokola, sindikati su protokol pripremili sami te će ga danas zajedno sa pozivom na 1. pregovarački sastanak, ovog puta u sindikalnim prostorijama, uputiti premijeru Oreškoviću i Vladi RH, zaključio je Ribić. Sastanak se predlaže za ponedjeljak, 18. travnja 2016. u 9:30 sati.

Više informacija doznajte slušajući audio zapis konferencije za medije:


Ključne riječi:

pregovori o plaćama, sindikati javnih službi, Sporazum o osnovici

Vezane vijesti

Prednosti članstva