Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Posebni uvjeti rada vrijedit će do isteka GKU-a

U četvrtak je Vlada RH na svojoj sjednici prihvatila Izmjene Dodatka kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje kojima se trajanje Dodatka izjednačuje s trajanjem granskog kolektivnog ugovora

Na sjednici održanoj u četvrtak Vlada je usvojila Izmjene Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje. Sindikat je odmah i potpisao Izmjene budući da se one počinju primjenjivati od dana potpisivanja.

Na taj smo način izjednačili trajanje prava na posebne uvjete rada u sustavu znanosti i visokog obrazovanja s trajanjem Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje – do 1. prosinca 2022. – te smo ujedno izbjegli gubitak tih prava za sva ona radna mjesta za koje se (iako vrlo sporo, ipak) privodi kraju postupak odobravanja tog dodatka na plaću.

Očekujemo da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao propisano provedbeno tijelo završiti proceduru komunikacije s ustanovama vezano za formiranje konačnih popisa radnih mjesta s posebnim uvjetima rada, kako bi uskoro započela primjena tog prava odobravanjem odgovarajućeg dodatka (od 10 %, 12 % ili 15 % osnovice za izračun plaće u javnim službama) na plaću zaposlenika koji rade na radnim mjestima s posebnim uvjetima.

Dodatak će biti sastavni dio plaće zaposlenika kojima se u provedenoj proceduri utvrdio odgovarajući stupanj izloženosti riziku na radu uz isplatu svih zaostataka od potpisivanja Kolektivnog ugovora do početka isplate dodatka.


Ključne riječi:

kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, posebni uvjeti rada, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva