Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Novosti o plaćama

porast u privredi veći od javnih službi Matica hrvatskih sindikata održala je danas konferenciju za tisak o plaćama i njihovom konstantnom rastu usprkos krizi. Snimku press konferencije poslušajte ovdje. Prenosimo i sažetak objavljen na stranicama HRT-a: Borba za plaće Plaće zaposlenih u privredi rasle su više nego u javnim i državnim službama, ustvrdio je zamjenik […]

porast u privredi veći od javnih službi

Matica hrvatskih sindikata održala je danas konferenciju za tisak o plaćama i njihovom konstantnom rastu usprkos krizi. Snimku press konferencije poslušajte ovdje. Prenosimo i sažetak objavljen na stranicama HRT-a:

Borba za plaće

Plaće zaposlenih u privredi rasle su više nego u javnim i državnim službama, ustvrdio je zamjenik predsjednice Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Istaknuo je i da su potkraj prošle godine Vlada i poslodavci pokušali izmanipulirati javnost tvrdnjom da je rast plaća javnih i državnih službenika od šest posto glavna prepreka za učinkovito suprotstavljanje krizi. Tijekom pregovora o Vladinu prijedlogu za zamrzavanje naših plaća govorili su nam da plaće padaju u svim granama, što je neistina koju demantiraju podaci Državnog zavoda za statistiku i Fine, rekao je Ribić na konferenciji za novinare. Ti podaci pokazuju da su u listopadu plaće u privredi na godišnjoj razini rasle za rekordnih 9,3 posto, a visoki rast od 7,4 posto zadržale su i u studenom. Pritom su posebno profitirali zaposleni u državnim poduzećima, kojima su u listopadu plaće rasle za čak 13,5 posto, dok su kod privatnika bile veće 8 posto. Istodobno zaposleni u javnim i državnim službama ostvarili su rast od 6 posto, a oni u prosvjeti i znanosti 8,2 posto, što pokazuje da Vlada ne vodi ravnomjernu politiku plaća, već su naše plaće diskriminirane, istaknuo je Ribić. Zbog toga 2009. neće biti samo ‘godina borbe za radna mjesta’, kako je najavio premijer Ivo Sanader, već i godina borbe za plaće. Tražit ćemo da naše plaće rastu kao i sve druge u zemlji, a ako pregovori ne uspiju, organizirat ćemo opet štrajk, kao i prije tri godine, najavio je Ribić. Diskriminiranjem naših plaća prikrivaju se sve dubioze, promašaji i manipulacije novcem poreznih obveznika kojima vlast kupuje biračke glasove, ocijenio je Ribić.


Ključne riječi:

plaće, statistika plaća

Prednosti članstva