Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: NSZVO

Novi sustav plaća je predizborna kampanja plaćena javnim novcem!

Vlada misli da će svi biti zadovoljni kakvim-takvim povećanjem plaća. Profesori i znanstvenici su poniženi i nisu zadovoljni jer su ljudima bitne vrijednosti, načela i dugoročni razvoj sustava u kojem žive i rade

Novim sustavom koeficijenata Vlada je trebala poslati poruke o društvenoj vrijednosti pojedinog radnog mjesta i ujednačiti plaće za isti ili sličan rad. Umjesto povijesne reforme kako ju naziva vlast, dobit ćemo povijesno najskuplji početak neke predizborne kampanje, rečeno je na konferenciji za medije Sindikata znanosti.

Proces kreiranja novih koeficijenata bio je potpuno netransparentan, provođen u nerealnim vremenskim rokovima i bez adekvatnih orijentira i metode koja mora pratiti ovako bitne promjene. Tko je i kako odlučivao koliko koje plaće trebaju rasti, s kime se konzultirao? Dok su druge zemlje to radile godinama, mi ćemo u nekoliko mjeseci.

Vlada je sindikatima obećala aktivnu uključenost u izradu novih koeficijenata, a u ovom trenutku ne da nismo aktivno uključeni nego još nismo ni informirani o mnogim koeficijentima. Takav odnos spram sindikata je podcjenjivački i potvrđuje da socijalni dijalog u RH egzistira samo formalno i u svrhu samopromocije vlasti.

„Cilj ove reforme je jasan – napraviti predizborni PR, podijeliti novac i svi zadovoljni. Nisu svi zadovoljni jer ljudima nije bitan samo rast plaće, već i načela, vrijednosti i dugoročni razvoj sustava u kojima rade i žive“, kazao je na konferenciji za medije Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti.

Sindikat znanosti uputio je Vladi RH protuprijedlog novih koeficijenata koji je pažljivo posložen, u interesu je razvoja jednog od vitalnih nacionalnih sustava te je usklađen s ciljevima s kojima se slažu sva ključna tijela u sustavu. Dodatno, on je realan i fiskalno održiv. Ove srijede dobili smo odgovor kako niti jedan zahtjev Sindikata vjerojatno neće biti usvojen. Savršen primjer kako Vlada zamišlja uključenost sindikata u proces!

Koeficijentima koje je Vlada predložila ponižavaju se najiskusniji znanstvenici i profesori u ovoj zemlji. Dok plaće u privredi rastu 25 posto, plaća najiskusnijih u sustavu rast će 15 posto. Pozicija redovitog profesora stavljena je u rang s glasnogovornicima u državnoj upravi. To je i više nego dovoljna poruka da zaposleni u znanosti i visokom obrazovanju ocijene koliko vrijede ovoj vlasti! Uz to, rezultat Vladinog prijedloga je i degradacija drugih radnih mjesta poput lektora, leksikografa, predavača, itd. Čak 80 posto zaposlenih u znanosti i visokom obrazovanju bit će u lošijoj poziciji spram plaća u privredi nego na početku prvog mandata ove Vlade.

„Ovo je najskuplja predizborna kampanja koju su platili porezni obveznici. Za što? Za nestručan, nekompetentan, nedržavnički posao, odrađen zbrda-zdola. Prirodno je da vladajuća garnitura pred izbore nešto dijeli, to postoji u svakoj zemlji, no tamo to rade kako treba – u državnom i društvenom interesu. Očito je stranački interes u ovoj nesretnoj državi važniji od državnog“, istaknuo je Vilim Ribić, savjetnik Sindikata znanosti.

Sindikat se u ovom trenutku suočava s brojnim upitima revoltiranih članova koji traže oštru reakciju jer su svjesni svoje pozicije i ovih gore činjenica. Uz to postaje im bjelodano da se novi sustav plaća ne radi zbog povećanja efikasnosti i kvalitete javnih servisa u korist svih građana ove zemlje, već zbog predizborne reklame i skupljanja pokojeg dodatnog glasa na izborima.


Ključne riječi:

izbori, koeficijenti, konferencija za medije, predizborna kampanja, znanost i visoko obrazovanje

Vezane vijesti

Prednosti članstva