Nije li neisplata plaće ili dijela plaće kazneno djelo?

Objavljujemo zajedničko priopćenje pet sindikalnih središnjica o najavljenom umanjenju plaća zaposlenima u prosvjeti u prosincu.

Objavljujemo zajedničko priopćenje pet sindikalnih središnjica o najavljenom umanjenju plaća zaposlenima u prosvjeti u prosincu.

NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI
SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA HRVATSKE
MATICA HRVATSKIH SINDIKATA
HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA
UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA HRVATSKE

Zagreb, 3. prosinca 2013.

SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA

Nije li neisplata plaće ili dijela plaće kazneno djelo?

Umanjenje prosinačkih plaća zaposlenima u prosvjeti, neisplata njihovih troškova prijevoza na posao i s posla, te dodataka za smjenski, dvokratni i prekovremeni rad  – predstavlja grubo kršenje čak triju važećih kolektivnih ugovora: Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama. Ujedno, prema Kaznenome zakonu, neisplata plaće ili dijela plaće je i kazneno djelo!

Unatoč činjenici da se naknada za prijevoz zaposlenicima mora isplatiti unaprijed, dakle, zadnjeg dana u mjesecu za sljedeći mjesec, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je 2. prosinca 2013. godine obavijestio škole kako će ova naknada zaposlenicima u školama biti isplaćena sa zakašnjenjem, odnosno u siječnju 2014. godine.

Zbog ozbiljnosti problema, sve sindikalne središnjice u Republici Hrvatskoj pozivaju Vladu Republike Hrvatske da na svojoj 128. sjednici iz proračunske pričuve isplati naknadu prijevoza zaposlenicima u školama.

Krešimir Sever, NHS, predsjednik, v. r.
Mladen Novosel, SSSH, predsjednik, v. r.
Vilim Ribić, MHS, predsjednik, v. r.
Ozren Matijašević, HURS, predsjednik, v. r.
Damir Jakuš, URSH, predsjednik, v. r.


Ključne riječi:

neisplata plaća, Željko Jovanović

Prednosti članstva