“Nećete bez naroda!”

Predstavnici građanske inicijative “Za referendum!” na konferenciji za medije najavili su kako su organizacijski spremni za početak akcije prikupljanja potpisa.

Povodom sastanka koordinatora prikupljanja potpisa građanske inicijative „Za referendum!“ u Zgradi sindikata održana je konferencija za medije.

Član Organizacijskog odbora Željko Stipić uvodno je naglasio kako je organizacija akcije spremna; prijavljena su mjesta prikupljanja potpisa, organizirani su koordinatori prikupljanja potpisa u svih 128 hrvatskih gradova, potpisne liste, plakati i leci su gotovi te je sve spremno za početak akcije.

Predstavio je slogan akcije koji glasi: „Nećete bez naroda!“. Taj slogan je odabran jer je ova referendumska inicijativa važna za sve hrvatske državljane te se njome želi sačuvati institut referenduma za buduće generacije. S obzirom na tu važnost i na dobru organizaciju, Stipić je najavio kako očekuje milijun potpisa birača, dakle oko 500 tisuća po svakom od dva pitanja.

Sebastijan Troskot, koordinator za Splitsko-dalmatinsku županiju, podsjetio je kako je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar za prikupljanje potpisa u akciji protiv outsourcinga dozvolio u Splitu samo 11 mjesta za prikupljanje potpisa, dok je kod koncesije autocesta taj broj dodatno smanjio na samo 4 mjesta. Ukoliko i za ovu akciju Baldasar dozvoli samo 4 mjesta za prikupljanje potpisa, može računati da će probuditi poznati dalmatinski dišpet koji će omogućiti da se i u Splitu, neovisno o malom broju mjesta, prikupi potpisa koliko treba, zaključio je Troskot.

Koordinator za Osječko-baranjsku županiju, Aleksandar Lukadinović izjavio je kako su izuzetno dobro organizirani i spremno čekaju akciju. Osvrnuo se na izjavu Željka Stipića kako mi u Hrvatskoj imamo bojažljivu demokraciju, međutim Lukadinović je ne bi nazvao takvom, već zrelom demokracijom, ali kod građana, a vlast RH i političari nemaju zrelu demokraciju jer žele zabraniti referendum. Građani su već u prethodnim akcijama pokazali kako zrelo prakticiraju demokraciju prikupivši toliki broj potpisa, a to će uspjeti i u ovoj akciji i prikupiti taj milijun potpisa koji je najavio Stipić.

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i član Organizacijskog odbora podsjetio je na jedan grafit: „Nismo paničarili, organizirali smo se.“ te je pozvao sve građane Republike Hrvatske da ne paničare nego da se organiziraju i pridruže ovoj akciji.

Mijat Stanić, predstavnik udruga i zavičajnih klubova Stanići, Plehan i Žepče dao je potporu akciji i naglasio kako će svi članovi tih udruga dati sve od sebe za uspjeh akcije te je pozvao i ostale zavičajne klubove da se pridruže akciji.

 Audio zapis konferencije možete poslušati na donjoj poveznici:

23.5.2015. – Konferencija za medije inicijative “Za referendum!”


Ključne riječi:

referendum o referendumu, Za referendum!

Prednosti članstva