Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Nakon prvosvibanjskog prosvjeda referendum članova, zatim štrajk i blokada sustava

Na tiskovnoj konferenciji sindikata državnih i javnih službi najavljene su daljnje akcije u borbi za obranu cijene rada i predstavljeni zahtjevi Vladi RH.

Na tiskovnoj konferenciji sindikata državnih i javnih službi najavljene su daljnje akcije u borbi za obranu cijene rada i predstavljeni zahtjevi Vladi RH.

U ime 12 sindikata novinarima se obratio Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, i progovorio o rezultatima provedene ankete u sklopu nedavno održanih regionalnih sastanaka sindikalnih povjerenika, koji u vrlo visokom postotku podržavaju predložene akcije, pa i one vrlo radikalne.

Više detalja o arsenalu sindikalnih aktivnosti iznio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, istaknuvši kako je prema rezultatima ankete došlo vrijeme i za “najubojite oružje” koje dosad u Hrvatskoj nije bilo upotrebljeno, odnosno blokadu kompletnog sustava javnih i državnih službi. Ipak, o takvom će štrajku do ispunjenja zahtjeva odluku donijeti članovi svakog pojedinog sindikata na referendumu koji će se provoditi od 17. svibnja. Veliku podršku povjerenika dobili su i prijedlozi za referendume o smjeni “omiljenih” ministara, kao i o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

Petar Jeknić, zamjenik predsjednika Radničkog sindikata HZMO-a, istaknuo je kako povod ovim akcijama nije smanjenje plaća od 3%, jer je to tek zadnje (no vjerojatno ne i posljednje) u dugom nizu umanjenja plaća i drugih prava zaposlenih u javnom sektoru. Napomenuo je kako se sindikati ne bore protiv, već za građane RH, odnosno za kvalitetu javne usluge koju ti građani dobivaju, a koja se ovim mjerama Vlade degradira.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić osvrnuo se na zahtjeve koje sindikati postavljaju pred Vladu: vraćanje svih otetih prava u roku koji se dogovori u postupku mirenja, povlačenje zakona kojima se derogiraju kolektivni ugovori, usklađivanje plaća u javnom sektoru s drugim plaćama u zemlji, hitna izmjena Zakona o reprezentativnosti, promjena ekonomske politike, javna isprika zaposlenicima u javnim službama zbog šikaniranja i zbog odmazde prosvjetarima i smjene kompromitiranih ministara.

Za kraj, čelnici sindikata pozvali su sve svoje članove, njihove obitelji i sve građane dobre volje da se priključe velikom prvosvibanjskom prosvjedu, na kojem će uz sindikate državnih i javnih službi sudjelovati i sindikati iz privatnog sektora.

Poslušajte audio snimku s konferencije za medije:

23.4.2013. Konferencija za tisak sindikata državnih i javnih službi


Ključne riječi:

najava prosvjeda, najava štrajka, sindikati državnih i javnih službi

Vezane vijesti

Prednosti članstva