Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Još jedan uspjeh Sindikata u zadnji čas!

Naši višemjesečni napori urodili su plodom: izboreno je povećanje od 15% na plaću zaposlenika s doktoratom u znanstveno-nastavnom, umjetničko-nastavnom, znanstvenom i nastavnom zvanju.

Naši višemjesečni napori urodili su plodom: izboreno je povećanje od 15% na plaću zaposlenika s doktoratom u znanstveno-nastavnom, umjetničko-nastavnom, znanstvenom i nastavnom zvanju. Ovo povećanje posljedica je pregovora Sindikata i Vlade, a potvrđeno je na posljednjoj sjednici Vlade u ovom sazivu. Povećanje će stupiti na snagu 1. siječnja 2004., a bit će uvedeno kao aneks kolektivnom ugovoru za znanost.

Ovime smo konačno uspjeli ukloniti zaostajanje naših ljudi s doktoratom u odnosu na plaće liječnika. Podsjećamo, do razlike u plaćama između našeg sustava i sustava zdravstva je došlo nakon što je liječnicima-specijalistima koji rade u bolnicama u studenom 2002. odobreno linearno povećanje u bruto plaći od 16%, s obrazloženjem o navodno posebnim uvjetima rada. Vlada RH time je promijenila dotadašnje odnose među koeficijentima i plaćama stručnih zvanja i zanimanja unutar javnih službi, pa je reakcija Sindikata bila promptna, ali smo rezultate morali čekati do danas.

S pritiskom smo započeli još u veljači 2003., nakon čega smo se kontinuirano zalagali za ostvarivanje ovog dodatka, o čemu smo vas obavještavali putem weba u travnju te ponovo u srpnju ove godine. Tražili smo povećanje osnovice, povećanje dodatka na staž te spomenuto povećanje koeficijenata za doktorat kao u zdravstvu. Od tih smo zahtjeva do sada uspjeli ostvariti dva (osim ovog teksta pogledajte i osvrt na rezultate pregovora), dok treći – dodatak na staž – ostavljamo za novu vlast. Ukupan iznos ovog dodatka za državu nije preveliki izdatak, pa i u tome treba tražiti razloge prihvaćanja naših zahtjeva. Međutim, isto tako je jasno da bez našeg Sindikata tih rezultata ne bi ni bilo!

Tajništvo Sindikata

Zagreb, 24. studenog 2003.


Ključne riječi:

dodatak na plaću za znanstveni stupanj, kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, plaće

Vezane vijesti

Prednosti članstva