Izabrano novo vodstvo Matice na mandat od tri godine

Na sjednici Velikog vijeća Matice održanoj u petak, 5. travnja 2013. godine, pred 53 delegata ponovno je potvrđena dosadašnja politika protivljenja sindikata Matice Vladinim diskriminirajućim i antisocijalnim postupcima, a posebno nepravednoj i nerazumnoj politici rezanja plaća u okviru besmislene politike mjera štednje bez blagotvornih učinaka na sektor gospodarstva

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Delegati Matice izabrali su novo vodstvo Matice na mandat od tri godine. Predsjednik Matice bit će ponovno Vilim Ribić, koji je dobio 45 glasova u tajnom glasovanju. Veliko vijeće Matice razmotrilo je plan aktivnosti i odlučilo je da će Matica sudjelovati na velikom svesindikalnom prosvjedu 1. svibnja, a o ostalim mjerama poslije 1. svibnja konzultirat će članstvo na referendumima i na sastancima prije i poslije demonstracija.

Delegati su obaviješteni i o odluci sindikalnih središnjica da ne odu na ponuđeni sastanak s predsjednikom Vlade, koji se trebao održati prije 1. svibnja. Matica smatra da se takav sastanak ne organizira u cilju unapređenja socijalnog dijaloga, već mu je cilj manipulacija sindikatima pred svesindikalni prosvjed i pred lokalne izbore. Predsjednik Vlade godinu dana nije našao za shodno sjesti sa sindikatima, njegova vlast uništila je socijalni dijalog, razbila povjerenje, socijalno partnerstvo pretvorila u socijalno neprijateljstvo i podijelila sindikata na njihove i one druge, razorila snagu sindikata Zakonom o reprezentativnosti, poništila kolektivne ugovore i baš se sada sjetila pozvati sindikate pred lokalne izbore. Ova vlast treba prvo progovoriti djelom, a tek onda riječju.


Ključne riječi:

Matica hrvatskih sindikata, veliko vijeće

Prednosti članstva