Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Dva pisma urednicima informativnog programa HRT-a

Izjava Damira Kajina o sporazumu sindikata s Vladom puna je proturječja i frapantne nedosljednosti. Primjetimo, Kajin tvrdi da su sindikati pogodovali HDZ-u time što su ultimativno zahtijevali ublažavanje uvjeta za referendum.

V.D. GLAVNOG UREDNIKA INFORMATIVNOG PROGRAMA

Renato Kunić

Poštovani gospodine Kunić,

Danas ste u rubrici Vijesti na web stranici objavili kao izjavu dana onu Damira Kajina o sindikalnim čelnicima kao vrtnim patuljcima HDZ-a. Iako nas to rastužuje jer je uvredljivo i potcjenjivački, ipak je PROBLEM ŠTO JE TO UTEMELJENO NA POTPUNO NEARGUMENTIRANIM, NELOGIČNIM I PROTURJEČNIM TVRDNJAMA. Ja Vas molim da objavite sljedeći naš odgovor na istim web stranicama. Pročitajte priopćenje pa ćete vidjeti da se radi o GLUPOSTI DANA.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Izjava Damira Kajina o sporazumu sindikata s Vladom puna je proturječja i frapantne nedosljednosti. Primjetimo, Kajin tvrdi da su sindikati pogodovali HDZ-u time što su ultimativno zahtijevali ublažavanje uvjeta za referendum. Po Kajinu proizlazi da su sindikati pogodovali samo HDZ-u i nikome drugome u državi.

·

Izgleda da sindikati nisu pogodovali npr. svim onim građanima koji žele neposrednu demokraciju. Po Kajinu proizlazi da su i svi ti građani također u službi HDZ-a.

· Po Kajinu sindikati nisu pogodovali niti mnogim udrugama, npr. zelenima, koji bi provodili referendum o nekom pitanju. Proizlazi da su i te udruge za HDZ.

· Po Kajinu sindikati nisu pogodovali niti oporbi iako je ona takvo identično rješenje, kao što je ovo referendumsko pitanje, tražila prilikom zadnjih izmjena Ustava. Po Kajinu ispada ili da je oporba tražila nešto što joj nikako ne odgovara, ili da je nesposobna pa ne zna što hoće, ili da oporba to nije niti željela, iako je tražila. Kajin razotkriva da je oporba to tražila samo radi propagandnih bodova, a da se toga bojala kao vrag.

· Hrvatski Kajin ne ubija Abela već logiku. Tvrdi da su sindikati pogodovali HDZ-u. Ali, sindikati su preuzeli rješenje koje je tražila oporba. Ako je tako onda oporbeni prijedlog pogoduje HDZ-u.

· Po Kajinu ispada da sindikati nisu pogodovali niti sebi iako bi i sindikati mogli provoditi referendume o nizu socijalnih pitanja? Zamjera li to Kajin nama da smo trebali pogodovati nekome drugome, a ne svojim članovima i građanima ove zemlje.

Sindikati će štititi interese svojih članova i građana, neovisno o tome kome u nekom trenutku to pogoduje. Kajin bi trebao imati toliko demokratske kulture da to razumije kao princip koji se ne dira. Kajin je bez ikakve veze s logikom napao sindikate i time pokazao da ga u politici ne vode visoka načela, već isključivo interes njegove političke grupacije.

Za pet sindikalnih središnjica

Vilim Ribić, koordinator

P.S.

Sa žaljenjem konstatiram da niste objavili demanti vezano za potpuno neutemeljene konstrukcije koju ste objavili u Dnevniku o navodno „trulom kompromisu“ koji su sindikati postigli s Vladom. Ponavljam, time stebez argumenata zauzeli negativan stav o onome što su sindikati učinili za građane i time presudno utječete na potpuno pogrešnu percepciju gledatelja i javnosti. Problem nije u kritici na naš račun, već o potpuno neargumentiranoj kritici. Takva vrsta kritike je nasilje nad istinom i nad nama kao ljudima. Zadnji od koga bismo to očekivali je vaša kuća. Apeliram još jednom da očuvate profesionalni pristup Vaše kuće i objavite suprotno mišljenje od onoga koje ste lansirali na temelju neodgovorno paušalnih ocjena.

V.D. GLAVNOG UREDNIKA INFORMATIVNOG PROGRAMA

Renato Kunić

Predmet: Komentar i demanti

Poštovani gospodine Kunić!

Ljubazno bih Vas molio da u današnjem Dnevniku objavite sljedeći komentar.

Jučerašnji prilog u Dnevniku Hrvatske televizije, u središnjem terminu, izazvao je razočarenje mnogih članova sindikata gledatelja i poštovatelja javne televizije. Prava je šteta što je inače kvalitetan i objektivan sadržaj priloga, kao i komentar voditelja, pokvaren potpuno neistinitim i nepromišljenim napisom na telopu o navodno „trulom kompromisu“. Ako gledatelji čuju takav grubi kvalifikativ trebalo im je reći i razloge koji objašnjavaju trulost kompromisa?

· Je li truli kompromis ako su sindikati prisilili Vladu na ono što nije uspio nitko drugi, tj. da Vlada prihvati referendumsko pitanje koje implicira čak i promjenu Ustava, iako se tome vladajuća koalicija žestoko opirala u vrijeme zadnjih promjena Ustava.

· Je li takav povijesni pomak u unaprijeđenju demokracije truli kompromis?

· Je li takav referendum koji će se održati u isto vrijeme kada i referendum za EU-a truli kompromis ako sindikati time bitno mogu pomoći uspješnosti referenduma za ulazak u EU?

· Je li truli kompromis učiniti građane subjektom političkog života?

· Je li kompromis truli ako sindikati i građani sporazumom ništa nisu izgubili a pet velikih i važnih stvari su dobili?

· Je li truli kompromis dobiti posebne radne sudove za radnike što sindikati traže već dvadeset godina?

Budući da dogovor Vlade i sindikata i nije bio kompromis ne može biti niti truli.

Molili bismo Hrvatsku televiziju da trulost u ovoj državi traži na drugim mjestima, što je do sada uspješno i radila. Neće joj biti teško jer je zaudaranje silno. Od javne televizije građani očekuju da im pomogne u razumjevanju društvenih i političkih zbivanja a ne zamućivanje istih. Ovakvom reakcijom građani ostaju zbunjeni i ne znaju što su to sindikati doista ovim sporazumom pridonijeli hrvatskom društvu.

Pretvorili ste jedan uspjeh u neuspjeh, a jedan izuzetan pomak niste prepoznali. To je svakako profesionalni faux pas.

Za pet sindikalnih središnjica

Vilim Ribić, koordinator


Ključne riječi:

reakcija na medije, sindikalni referendum

Prednosti članstva