Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Bez većih plaća i kvalitetnih radnih mjesta Hrvatska nema budućnosti

Sindikalne središnjice pozvale su građane u Slavonski Brod na prvosvibanjski prosvjed za veće plaće i oporavak svih radnika.

Prvog svibnja u Slavonskom Brodu radnici će u prosvjednoj povorci zahtijevati svoj oporavak – veće plaće i kvalitetna radna mjesta. Najavili su to na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj 24. travnja 2017. čelnici triju sindikalnih središnjica: Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel najavio je kako će se ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog praznika rada spojiti Zagreb i Slavonija – regija duboko pogođena iseljavanjem. Prosvjednici okupljeni u Zagrebu prvog svibnja „Vlakom solidarnosti“ će u 8 sati krenuti s Glavnog kolodvora prema Slavonskom Brodu. „Nekad su ljudi vlakom selili u Slavoniju – obećanu zemlju, dok danas odlaze“, kazao je Novosel te dodao kako se ovim vlakom želi poručiti da se treba vraćati nazad u Slavoniju i Hrvatsku. Da bi to bilo ostvareno između ostalog treba povećati plaće kroz kolektivne ugovore te minimalnu plaću povećati na 50 % prosječne mjesečne bruto plaće. Dok god će se u Hrvatskoj morati tri mjeseca raditi za iznos jedne njemačke plaće i dok god poslodavci i Vlada ne prestanu zvati hrvatske radnike uhljebima i snižavati cijenu rada kako bi preko radničkih leđa stigli do većeg profita, u Hrvatskoj neće biti budućnosti niti oporavka, a sindikati to više ne mogu dopustiti. Ovogodišnji prosvjed bit će poseban je to prosvjed „za“ veće plaće i bolju Hrvatsku, a ukoliko za ove sindikalne zahtjeve ne bude sluha uskoro će se održavati prosvjedi „protiv“ Vlade i poslodavaca, poručio je Novosel.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, naglasio je kako se u Hrvatskoj ne može živjeti niti od prosječne plaće, a kamoli od minimalne, ali za njeno povećanje još uvijek nema sluha. Dodao je kako se u svijetu konkurentnost gradi na tehnologiji i inovativnosti dok se u Hrvatskoj konkurentnost postiže na uštedama na radnicima i obespravljenoj radnoj snazi. Omjeri plaća direktora i radnika sve više rastu u korist direktora, a uštede se najavljuju i na zaštiti na radu unatoč velikom broju stradalih na radnim mjestima. Zbog svega navedenoga sindikati traže da se takvo stanje i nepravična raspodjela konačno promijene, da se daju potpore za kvalitetna i stabilna radna mjesta koja će osigurati stabilnost mirovinskog sustava te da se povećaju sve plaće jer su one jedini preduvjet kvalitetnog života i sigurne mirovine.

Glavna tajnica Matice, Mirela Bojić, napomenula je kako hrvatski radnici ne vide da se gospodarstvo oporavilo jer poslodavci viškove ostavljaju sebi, zbog čega radnici godinama nisu vidjeli povećanje plaća. Dodatni je problem što ne raste niti zaposlenost i što ponovno imamo politike koje povećavaju jaz u društvu. Posebno se to vidi u novoj poreznoj politici koja je dovela do još veće nejednakosti – naime onima s malim plaćama donijela je povećanje od 30-ak kuna na plaću dok je onima s preko 20.000 kuna plaće donijela još 5.000 kuna na tu plaću. Također pogrešno je što Vlada i nakon završetka krize i dalje provodi krizne mjere poput stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Naglasila je kako najveći razlog za odlazak iz zemlje nije nezaposlenost već niske plaće, nehumani uvjeti rada, ugovori na određeno vrijeme i agencijski rad. Mladi tako ne dobivaju niti ugovor o radu niti veće plaće, ne zasnivaju obitelji i odlaze iz Hrvatske, a demografska obnova je onemogućena. Sada kad zemlja ide naprijed trebaju profitirati i radnici, a Vlada i poslodavci imaju i dužnost dati dio kolača oporavka radnicima, zaključila je. Pozvala je sve građane da podrže ove zahtjeve i dođu na prosvjed u Slavonski Brod kako bi zajedno poručili kako je vrijeme za naš zajednički socijalni, ekonomski i svaki drugi oporavak.

Okupljanje u Slavonskom Brodu počinje u 11 sati na Željezničkom kolodvoru. Okupljenima će se u 11:30 pridružiti prosvjednici koji će Vlakom solidarnosti stići iz Zagreba. Prosvjedna povorka krenut će u 12 sati prema Tvrđavi gdje će se održati središnje događanje s govorima, muzičkim programom i podjelom graha. Predviđeno trajanje programa je do 15 sati.

Audio zapis konferencije poslušajte u nastavku:


Ključne riječi:

najava prosvjeda, prvi svibanj, sindikalne središnjice

Vezane vijesti

Prednosti članstva