5. listopada – Svjetski dan učitelja

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana učitelja, Education International podsjeća na “25 lekcija o obrazovanju i demokraciji” koje su EI i njihovi sindikati naučili kroz svoju povijest. Riječ je o podsjetniku na ključnu ulogu koju obrazovni radnici i njihovi sindikati imaju u očuvanju javnog obrazovnog sustava kao jednog od glavnih jamaca demokracije.

Svim kolegicama i kolegama koji rade u nastavi želimo sretan Svjetski dan učitelja!

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ove se godine obilježava i 70. obljetnica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948.), koja prepoznaje obrazovanje kao ključno i temeljno pravo te jamči svoj djeci inkluzivan i jednakopravan pristup besplatnom obveznom obrazovanju.

Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana učitelja, Education International podsjeća na “25 lekcija o obrazovanju i demokraciji” koje su EI i njihovi sindikati naučili kroz svoju povijest. Riječ je o podsjetniku na ključnu ulogu koju obrazovni radnici i njihovi sindikati imaju u očuvanju javnog obrazovnog sustava kao jednog od glavnih jamaca demokracije. Ovo je posebno važno u današnjem svijetu u kojem raste broj demokratskih država u kojima osnovne vrijednosti demokracije sve više slabe. Napadi na slobodni tisak, osiromašivanje javnih usluga, povećane nejednakosti i elitizam, uskraćivanje ljudskih prava i profesionalnih sloboda, porast populizma i ponovno jačanje rasizma i ksenofobije, postaju sve prisutnije prijetnje demokratskim društvima.

Ovih 25 lekcija služi kao podsjetnik da obrazovni radnici  – od vrtića do fakulteta – stoje na braniku demokracije, te kao poziv na akciju u smislu rasprava i doprinosa kojima škole, fakulteti i obrazovni sindikati mogu ostvariti i zaštititi održivu demokratsku budućnost za sve.

25_lessons


Ključne riječi:

25 lekcija o obrazovanju i demokraciji, Svjetski dan učitelja

Prednosti članstva