Konferencija: „Uloga socijalnih partnera u osiguravanju zdravih radnih mjesta“

U sklopu projekta Europskog socijalnog fonda „Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima“, konferenciju su povodom obilježavanja 28. travnja, Svjetskog dana zaštite na radu zajednički organizirali Matica hrvatskih sindikata i Zavod za unapređivanje zaštite na radu.

26. travnja 2016.

U sklopu projekta Europskog socijalnog fonda „Jačanje socijalnog dijaloga – doprinos bipartitnim i tripartitnim procesima“, 26.4.2016. održana je konferencija „Uloga socijalnih partnera u osiguravanju zdravih radnih mjesta“. Konferenciju su zajednički organizirali Matica hrvatskih sindikata i Zavod za unapređivanje zaštite na radu povodom obilježavanja 28. travnja, Svjetskog dana zaštite na radu.

Konferenciju je otvorio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, izrazivši nezadovoljstvo zbog zanemarivanja ove teme u javnosti. U prvom dijelu konferencije svoja izlaganja su održali mr. sig. Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić s Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Sandra Telebec, prof. psih. iz Zavoda za istraživanje i razvoj sigurnosti.

„Zdravo radno mjesto osnovno je ljudsko pravo i uvjet za sposobnost obavljanja posla“, naglasio je Vitomir Begović te zaključio kako je od iznimne važnosti stalno unapređivanje u ovom području. O opasnostima stresa na radnom mjestu govorila je Darja Maslić Seršić, istaknuvši da „globalne promjene poput tehnološkog razvoja, recesije, restrukturiranja, outsourcinga i ugovora na određeno vrijeme utječu na povećani zahtjev za fleksibilnošću pojedinca i tako stvaraju nove izvore stresa poput preopterećenosti i radne nesigurnosti“. Sandra Telebec opisala je na koji način Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti (ZISR) provodi aktivnosti koje proizlaze iz odredbi Zakona o zaštiti na radu, istaknuvši kako „odaziv na takve aktivnosti nije zanemariv, ali ipak preslab“.

Detaljnije informacije možete pronaći na stranicama Matice hrvatskih sindikata.


Ključne riječi:

EU projekt, Europski socijalni fond, konferencija, Matica hrvatskih sindikata, zaštita na radu

Vezane vijesti

Prednosti članstva