Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

EGSO će uputiti pismo Vladi RH

U priopćenju Matice hrvatskih sindikata opisuje se boravak sindikalnih predstavnika u Bruxellesu na sastanku Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i donosi osvrt na govor premijera Zorana Milanovića.

14. prosinca 2012.

U priopćenju Matice hrvatskih sindikata opisuje se boravak sindikalnih predstavnika u Bruxellesu na sastanku Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i donosi osvrt na govor premijera Zorana Milanovića.

MATICA HRVATSKIH SINDIKATA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Boravak sindikalnih predstavnika u Bruxellesu na sastanku Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i osvrt na govor premijera Zorana Milanovića

U srijedu i četvrtak, 12. i 13. prosinca, tri sindikalna predstavnika, gđa Ana Milićević Pezelj, gđa Marija Hanževački i Vilim Ribić, sudjelovali su u šesteročlanoj hrvatskoj delegaciji na sjednici EGSO-a (Europski gospodarski i socijalni odbor). Naši su predstavnici do konačnog ulaska u EU pridruženi članovi tog Odbora.

U srijedu su sindikalni predstavnici upoznali EGSO s nizom teških kršenja prava sindikata i prava na kolektivno pregovaranje u RH. Posebno su apostrofirali izostanak socijalnog dijaloga u dobroj vjeri, komunikaciju sa sindikatima preko medija, donošenje zakona kojim se potkopavaju sindikalne organizacije i derogira kolektivno pregovaranje, što je sve suprotno nizu temeljnih dokumenata Europske unije. Temeljem pisanog izvješća ranije i usmenog na sjednici, predsjednik George Dassis najavio je u ime Odbora pismo hrvatskoj Vladi i svim vladama zemalja Europske unije.

U četvrtak je u organizaciji Europskog pokreta EGSO posjetio premijer Milanović, koji je imao polusatno izlaganje pred širim auditorijem. Govorio je o poziciji, teškoćama i perspektivama Hrvatske u EU.

U diskusiji nakon govora premijera, predstavnik hrvatskih sindikata gospodin Ribić istakao je da su sindikati dugi niz godina snažno podupirali ulazak RH u Europsku uniju najviše zbog njenih jasnih vrijednosti i ideala, europskog socijalnog modela, sindikalnih prava, kao i zbog najviše razine humanosti i socijalne obzirnosti na svijetu. I baš kada su se sindikalni snovi približili stvarnosti, tada je nova Vlada započela s rušenjem niza temeljnih prava i dosadašnje dobre prakse u odnosu sa sindikatima.

Sabor je upravo danas, usvajajući Zakon o uskrati materijalnih prava u javnim službama, skršio pravo na kolektivno pregovaranje kao jedno od fundamentalnih prava iz Europske povelje o temeljnim pravima, iz temeljnih konvencija Međunarodne organizacije rada i iz Europske socijalne povelje. To je suspenzija demokracije u socijalnim pitanjima. istakao je gospodin Ribić. Hrvatskoj Vladi puna su usta socijalnih prava, ali je stvarnost sasvim drugačija na što upućuje veliki broj primjera, od kojih su najeklatantniji odmazda nad zaposlenicima zbog provođenja referenduma. Problem rezanja prava i mjere štednje su problemi praktične naravi i mogu biti predmet socijalnog spora, ali ne mogu biti opravdanje za kršenje temeljnih načela.

Prvog srpnja hrvatski radni ljudi će postati građani Europe i oni očekuju da njihova prava budu zaštićena unutar civilizirane zajednice europskih država. Tek to daje stvarni smisao našem članstvu s naše točke gledišta. Gospodin Ribić je postavio pitanje premijeru: kada će hrvatska Vlada započeti poštovati temeljna radna prava?

Premijer je odgovorio opsežno, opisujući socijalni spor, navodeći tko je spreman na odricanje, a tko ne, bavio se teškim financijskim stanjem i tako pokazao da ne razlikuje razinu praktičnih i političkih problema od razine temeljnih načela i vrijednosti. Kao što reče jedan naš inozemni prijatelj, vlade u Europi ne mogu koristiti bilo koje sredstvo za realizaciju svojih političkih ciljeva. Premijer pred međunarodnim ekspertima za ta pitanja nije pokazao da to uvažava.

Što se tiče drugih tema, važno je spomenuti da postoji veliko nesuglasje oko daljnjeg puta u razvoju Europe, a osobito u smislu vođenja europske ekonomske politike. Sam Odbor (kojeg čine poslodavci, sindikati i udruge civilnog društva) usvojio je mišljenje za Europsku komisiju kojim upozorava da daljnje rezanje prava i razine plaća ne može povećati europsku konkurentnost niti Europu izvući iz krize te da bi dosadašnje iskustvo u tom smislu trebalo biti inspirativno za promišljanje drugih politika.

U Zagrebu, 14. prosinca, 2012.

Matica hrvatskih sindikata


Ključne riječi:

Europski gospodarski i socijalni odbor, Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Vezane vijesti

Prednosti članstva