Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: RTL Danas

Zašto laborant u državnoj službi vrijedi više nego kod nas?

RTL, 5.1.2024. – Prijedlog novih koeficijenata produbljuje nejednakosti u državnoj i javnim službama. Prisutne su brojne nelogičnosti

8. siječnja 2024.

Na prijedlog novih koeficijenata za obračun plaća u državnoj i javnim službama za RTL Danas osvrnuo se Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti.

“Posebno smo bili razočarani kad smo vidjeli koeficijente i čini nam se da tu ima nelogičnosti i dodatnog jačanja nejednakosti u javnim i državnim službama. Dobili smo koeficijente koji se tiču našeg sustava – za znanstvena, nastavna i suradnička radna mjesta. I dalje ne znamo u potpunosti kako će se generirati koeficijenti za naše nenastavno i neznanstveno osoblje. Ali najveći problem je taj da ponovno najviša radna mjesta rastu najmanje i sad s time imamo 15 godišnji ciklus degradacije tih radnih mjesta. Vidjet ćemo kako će se razvijati iduća dva tjedna, na nama je da upozorimo na sve što nije dobro, a vidimo da neke stvari nisu dobre”, istaknuo je Kroflin.

U izjavi je naveo i primjer jedne nelogičnosti koja proizlazi iz prijedloga novog sustava koeficijenata.

“Imate situaciju da laborant i tehnički suradnici u Ministarstvu pravosuđa imaju veće koeficijente od laboranata i tehničkih suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Koeficijent u Ministarstvu pravosuđa je za njih 1,53, a za ove druge je 1,35. To je relevantna razlika”, rekao je Kroflin.

Prilog i s drugim izjavama glavnog tajnika Sindikata možete pogledati OVDJE.


Ključne riječi:

koeficijenti, novi sustav koeficijenata, RTL, uredbe o koeficijentima, zakon o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva