Telegram.hr, 16.10.2019. – Plenković nije pristao niti na jedan zahtjev štrajkaša

Portal Telegram.hr objavio je tekst Jasmina Klarića o sukobu Vlade i prosvjetnih sindikata oko povećanja plaća koji kirurški precizno pogađa u bit problema

18. listopada 2019.

Portal Telegram.hr objavio je tekst Jasmina Klarića o sukobu Vlade i prosvjetnih sindikata oko povećanja plaća koji kirurški precizno pogađa u bit problema.

Tekst je izvorno dostupan na ovoj poveznici, a mi ga prenosimo u cijelosti:

Plenković nije pristao niti na jedan zahtjev štrajkaša. Priča o povišici je rijetko prozirna i mučna manipulacija

Plenković igra na izazivanje sukoba među sindikatima i na nerazumijevanje suštine spora od strane javnosti

Jasmin Klarić
16.10.2019.

Ovdje, da bude sasvim jasno, nije upitno da Vlada u sukobu sa sindikatima računa na emocije javnosti (isto vrijedi i obrnuto). Nije upitno ni da Vlada prijeti mogućim otkazima ako se utvrdi višak zaposlenika (štoviše, pitanje je zašto se u tri godine nisu bavili racionalizacijom sustava). Problem je u tome što je zapuštena i neinformirana javnost dio dugoročne strategije političke dominacije

Istog trenutka kad je premijer Andrej Plenković preko usana prevalio brojku od 6,12 posto, postalo je jasno da Vlada na školske sindikate kreće direktno i punom snagom. Za saborskom govornicom ponuđena povišica osnovice za plaće u javnim i državnim službama samo je stup dima kojim se pokušava zamagliti problem u sustavu, omogućiti HNS-u tobože pristojnu odstupnicu, a protiv školskih sindikata okrenuti poslovično zapuštenu javnost i dio ostalih sindikata.

Ponuđena povišica osnovice, stoga, ne samo da nije pobjeda za nastavnike i profesore u štrajku, radi se o tome da im je objavljen rat. Sindikalni zahtjev o povećanju plaća za 6,11 posto, kojeg je, eto, Plenković simbolično nadmašio za stoti dio jednog postotka, nema nikakve veze s ovim što im sad Vlada nudi. Nikakve.

Elementarna matematika

Sindikati traže, naime, povećanje koeficijenta složenosti poslova, koja je u školstvu niža nego u ostalim javnim službama, što smatraju ponižavajućim za važnost posla kojim se bave. Plaća je umnožak osnovice i koeficijenta. Treba li više od elementarnog znanja iz matematike da se zaključi da će povećanje osnovice, uz zadržavanje razlike u koeficijentima značiti još manje kuna profesorima i nastavnicima u odnosu na liječnike, vatrogasce i ostale koji dobivaju plaće iz državne blagajne?

No, uz elementarno znanje iz matematike, potrebna je i elementarna informiranost javnosti o onome što muči profesore i nastavnike u štrajku, a upravo na izostanak toga računa Plenković.

Razobličavanje Bačića

Jer, čim je prevalio preko usana 6,12 posto, bilo je jasno da slijede – udarci. Prvo je doduše, kao u ringu, krenula varka – priča o tome da će Vlada, kako je rekao premijer, da bi riješila problem koeficijenata “angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova”. Ovdje valja istaknuti riječi “detaljna analiza” i “precizno” – teško da išta može tako laserski točno locirati završetak rada spomenutih stručnjaka – iza mandata ove Vlade.

A onda je pred novinare stao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i priča se nastavila odvijati po dosadnjikavo predvidivom scenariju. “Ne razumijem stav sindikata, mislim da su se razobličili na određeni način da ih nije briga za članove nego za političku borbu jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti koje su oni tražili ispada da im je žao da taj kolač dijele i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna”.

Samo vi čačkajte

I to je to, suština cijele priče – zli sindikalisti iz političkih razloga ne daju vašoj djeci da idu u školu, a pritom su ljubomorni na povećanje plaća vojnicima, policajcima i ostalima. Sad samo treba pustiti da bijes zbog štrajka vremenom nabuja, jer, eto, nastavnicima i profesorima nije dovoljno ni da budu “ispunjeni uvjeti koje su oni tražili”, te da pritisak javnosti postane dovoljan da slomi otpor.

Pritom je Bačić lansirao i posve neuvijenu prijetnju, složivši se s angažmanom stručnjaka koji bi trebali analizirati složenost poslova. “Čuli ste podatak da je od Nove godine šest posto manje učenika i šest posto više nastavnika”, kazao je Bačić i dodao kako smatra da treba krenuti u analizu državnog sektora i “utvrditi potrebu za brojem učitelja, ali i drugih zaposlenika”. Ako nekome treba prijevod, ovo je bila poruka – samo vi čačkajte, možemo mi dijeliti i otkaze.

Nikakvih problema

Ovdje, da bude sasvim jasno, nije upitno da Vlada u sukobu sa sindikatima računa na emocije javnosti (isto vrijedi i obrnuto). Nije upitno ni da Vlada prijeti mogućim otkazima ako se utvrdi višak zaposlenika (štoviše, pitanje je zašto se u tri godine nisu bavili racionalizacijom sustava).

Problem je druge prirode. Plenkovićeva priča o 6,12 posto i očekivanje prijetnje koje su uslijedile, najobičnija su i jeftina manipulacija koja računa s dramatičnom neinformiranosti javnosti. Stoga je sasvim jasno zbog čega premijer ne vidi, recimo, nikakvih problema sa slobodom govora i medijima u Hrvatskoj, kao što je i jasno zbog čega se HDZ noktima bori protiv uvođenja Građanskog odgoja kao posebnog školskog predmeta. Problem je u tome što je zapuštena i neinformirana javnost dio dugoročne strategije političke dominacije. Ova epizoda priče o plaćama to samo pokazuje u svoj raskošnoj besramnosti.


Ključne riječi:

Andrej Plenković, povećanje plaća, štrajk, Telegram.hr

Vezane vijesti

Prednosti članstva