Reakcije na pristrano izvještavanje s konferencije za medije sindikata javnih službi

Index.hr neprofesionalno je i pristrano izvjestio o sadržaju press konferencije intervencijama u tekst Hine koje pokazuju izrazitu dozu neinformiranosti te nedostatak znanja pri baratanju fundamentalnim pojmovima

15. rujna 2018.

Povodom prenošenja informacija sa konferencije za medije sindikata javnih službi od 6. rujna 2018. godine na kojoj su predstavnici sindikata od Vlade RH zahtijevali početak pregovora o visini osnovice za plaće u javnim službama, medijski portal Index.hr neprofesionalno je i pristrano izvjestio o sadržaju press konferencije intervenirajući u tekst Hine koji su prenijeli. Ovakvim pristupom izvještavanju ne samo da su unutar teksta zaposlenici u javnim službama koje predstavljaju obrazovanje, znanost, zdravstvo, kulturu i socijalnu skrb od strane dotičnog portala prozvani uhljebima, već je u članku vidljiva i izrazita doza neinformiranosti te nedostatak znanja pri baratanju fundamentalnim pojmovima. Nastavno na reakciju sindikata na navedeni članak, isti portal se u novom tekstu ponovno potpuno površno, bez potpune informiranosti o samoj temi referirao na kritike.

Slijedom navedenog, u nastavku prenosimo osvrte i kritike na ovakav neprofesionalan način komuniciranja i informiranja javnosti.

KOLUMNA GABRIJELA GALIĆ Površnost je majka uhljebizma

Autor: Gabrijela Galić
Objavljeno: 12. rujan 2018. u 21:35 (Novi list)

Pravi mali rat bukti na relaciji sindikata javnih službi, ili točnije Nezavisnog sindikata znanosti i jednog medijskog portala. Dobrohotan netko tom je portalu proslijedio interni dopis, apel upućen članovima sindikata da prestanu otvarati stranice tog medija, odnosno svojim klikovima prestanu podizati njegov dnevni promet i zaradu, pa i time podržavati »otvoreno neprijateljsku uređivačku politiku«. Portal koji je izazvao reakciju unutar Sindikata znanosti, presretan je što se tog dopisa dokopao i podijelio ga s javnošću umjesto da je ostao zakopan na mejlovima onih kojima je upućen.
Doista, svarno bi bilo loše da se dotični medij nije dokopao dotičnog dopisa. Da je on ostao zakopan u bespućima bezbroj adresa na koje je odaslan, bili bismo uskraćeni za još jedan dokaz površnosti i neinformiranosti, da ne kažemo neznanja koje godinama buja u medijskom prostoru i koje pogađa ne samo domaću medijsku scenu, već je to odavno globalni problem.

Priča je započela prošlog tjedna, kada su sindikati javnih službi objavili da će Vladi najaviti štrajk ukoliko do kraja ovog tjedna ne krenu pregovori oko osnovice za izračun plaća. Netom što je državna novinska agencija emitirala vijest s konferencije za novinare portal ju je preuzeo, dodao agencijskoj vijesti nekoliko svojih rečenica i svekoliku javnost izvijestio da »uhljebi prijete štrajkom« uz pitanje »bi li uopće itko primijetio da ne rade«.

Javne službe predstavljaju obrazovanje, znanost, kulturu, socijalnu skrb, zdravstvo. U njima rade, da ne nabrajamo sve, profesori, učitelji, liječnici, medicinske sestre, arheolozi, povijesničari umjetnosti, psiholozi, fizioterapeuti, njegovatelji… I da, upravo su oni izrazili spremost da svom poslodavcu najave štrajk. I da, da organiziraju štrajk i te kako bi se primijetilo. No, Vladin pregovarački tim u međuvremenu je pozvao na razgovor kako pregovarački odbor javnih, tako i državnih službi, pa štrajka za sada vjerojatno neće biti.
Kada se jedan od sindikata koji okuplja dio zaposlenih »uhljeba« pobuni na način kako ga dio medijske scene vidi, onda nastane problem. Neinformiranost se pokušava prikriti izvrtanjem činjenica pa se sindikat prozove kako je baš on među uhljebe odlučio svrstati učitelje, liječnike i medicinske sestre, dok su tom mediju asocijacija za uljebe neki drugi. No, štrajk, popraćen ranije spomenutim naslovom, najavili su baš učitelji, liječnici, medicinske sestre… Da bi se to znalo, trebalo bi znati što su javne službe, što su državne službe, a i što je javni sektor. Ima dosta javno dostupnih i besplatnih izvora iz kojih se ponešto može naučiti.

Ljudi imaju različite svjetonazore pa su tako za neke svi oni koji plaću primaju iz proračuna uhljebi. Ako je to nekom mantra, sa srećom mu bilo. Trebao bi, međutim, biti svjestan da onaj kojeg se proziva ima pravo uzvratiti. U ovom slučaju jedan je sindikat članstvo pozvao na bojkot, kao što je i prije nekoliko godina pozivao na bojkot nekih drugih medija. To nije nimalo neobično i neuobičajeno. Kao što nije neobično i neuobičajeno da uhljebi doista postoje. Posvuda. Čak i u privatnom sektoru. (link na članak)

 

GOVOR MRŽNJE, NEPROFESIONALIZAM ILI I JEDNO I DRUGO…

Uhljebi su maligna društvena pojava i kao takvi iznimka, može li se onda sve zaposlene u javnom sektoru nazivati uhljebima

Piše: S. Kuhar (SDLSN, 12. rujna 2018.)

Portal koji falsificira tuđe vijesti i osim zaposlenih u javnom sektoru ponajviše vrijeđa i omalovažava same novinare i novinarsku profesiju, ukazao je na žalosnu činjenicu da netko u Republici Hrvatskoj može nesmetano izjednačavati sve zaposlene u javnom sektoru s uhljebima kao malignom društvenom pojavom, a da ni jedna od strukovnih i sindikalnih novinskih udruga, kao i tijelo pravne države ne reagira na takav govor mržnje, kao što bi, vjerujemo, reagirali kada bi netko kolektivnu krivnju za (ne)djela pojedinaca ili skupina pripisivao cijelim narodima ili etničkim zajednicama

(SDLSN, 12. rujna 2018.) Jedan je portal sve zaposlene u javnom sektoru nazvao uhljebima i izazvao opravdanu reakciju sindikata javnih službi, koji su naslov „UHLJEBI PRIJETE ŠTRAJKOM – BI LI ITKO UOPĆE PRIMIJETIO DA NE RADE“ doživjeli kao govor mržnje i pozvali zaposlene u javnim službama da ga ne čitaju.

Radi se o portalu na čijim se virtualnim stranicama riječ uhljeb nesmiljeno i neselektivno koristi, a njegovo vodeće pero koje širi protuuhljebničku histeriju je bivši državni službenik.

Naravno, portal je poziv sindikata na bojkot njegovih stranica iskoristio za nastavak križarskog rata protiv uhljeba i prikupljanje toliko potrebnih klikova i komentara čitatelja i mrzitelja svih vrsta.

I dok bi u modernom društvu u kojem novinari pišu, a oni o kojima se piše reagiraju na to kako se o njima piše, takvo što trebalo biti normalnom pojavom, zabrinjava to što oni koji pišu, a nazivaju se medijima, ne pišu na način koji zadovoljava barem minimum profesionalnih novinarskih standarda.

I zato, pokušajmo pisanje tog portala sagledati iz kuta novinarskog profesionalizma.

Naslov pod kojim je objavljena Hinina vijest „Sindikati javnih službi najavili štrajk ne započnu li uskoro pregovori o osnovici plaća“, promijenjen je u „Uhljebi prijete štrajkom – Bi li itko uopće primijetio da ne rade“. Promjena naslova preuzimatelja Hininih vijesti uobičajena je pojava, ali ako se vijest prezentira kao Hinina, naslov bi trebao odražavati njezin sadržaj, što ovdje nije slučaj, jer Hina niti govori o zaposlenima u javnim službama kao uhljebima, niti iznosi vrijednosne sudove o svrhovitosti postojanja javnih službi.

Ispod naslova kao izvor vijesti navodi se Hina i datum nastajanja vijesti – 6. rujna 2018., tako da se čitatelj dovodi u zabludu kako portal prenosi Hininu vijest, iako joj je dodao pet pasusa u kojima se govori o glomaznom javnom sektoru i tome da „broj uhljeba iz dana u dan raste“, da se sredstva za plaće osiguravaju iz privatnog sektora kako bi se namirili politički zaposleni paraziti i o sindikalnoj nezajažljivosti. Kada se izvorna vijest mijenja, profesionalni medijski portali to čitateljima daju do znanja tako što uz oznaku izvora dodaju i naziv svog portala i/ili inicijale ili ime svog novinara koji je vijest dopunio. Portal o kojem je riječ to nije učinio.

Rječnik hrvatskoga jezika Vladimira Anića riječi „uhljebiti“ pridaje dva značenja, prvo „omogućiti opstanak, zaradu“ i drugo „dati kome dobro (radno) mjesto bez obzira na to što će raditi“. Prema prvom značenju svako je zaposlenje ujedno i uhljebljenje jer omogućuje opstanak i zaradu i uhljeb bi prema njemu mogao biti svatko tko radi pa tako i zaposleni u privatnom sektoru pa stoga i novinari portala koji riječ uhljeb ipak rabi u drugačijem kontekstu. Prema drugom značenju, uhljebiti nekoga označava malignu društvenu pojavu, kada netko posjeduje moć zaposliti koga i omogućiti mu opstanak i zaradu, ali bez obzira na to što će i hoće li uopće raditi odnosno zaraditi svoju plaću. Uhljeba, znamo, ima u javnom sektoru. To su svi oni šefovi bez odjela, stranački podobnici ili rodjaci koji svoje zaposlenje duguju stranačko-koalicijskim kadrovskim križaljkama i činjenici da se pojedina radna mjesta u javnom sektoru popunjavaju tako da nisu važne potrebe za radom, već nečijom zaradom. Ima li takvih uhljeba i u privatnom sektoru? Jesu li svi zaposleni u privatnim tvrtkama tamo samo zato što postoji objektivna potreba za njihovim radom ili je netko samo zlorabio priliku i moć da nekoga „uhljebi“? Vjerojatno nisu. No, portal koji mrzi uhljebe ovu riječ koristi kada govori o cijelom javnom sektoru pa piše: „Javni sektor je prilično neefikasan i glomazan, ali broj uhljeba iz dana u dan raste.“. Ovakvim pisanjem i javnim govorom (zlo)namjerno se sve zaposlene u javnom sektoru označava uhljebima, iako je svakome razumnom jasno da svi zaposleni u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi i drugima javnim službama to nisu i ne mogu biti, kao uostalom i oni koji rade u državnoj upravi – policiji, zatvorskom sustavu, Poreznoj upravi, carini, inspekcijskim službama i državnim tijelima koja neposredno obavljaju poslove koji su im povjereni Ustavom i zakonima. Da se mislilo i na državna tijela, razvidno je iz toga što se pri opisivanju javnog sektora u članku barata s ukupnim brojem zaposlenih u javnim službama i državnim tijelima.

Stoga je apsurdan i naslov članka kojim se sugerira da u slučaju štrajka nitko ne bi ni primijetio da javne službe ne rade, jer bi li to doista bilo moguće kada bi prestale s radom škole i bolnice, službe koje osiguravaju red i mir i druge javne službe i državna tijela.

U svom drugom članku pod naslovom „Sindikat poziva uhljebe da ne čitaju Index“ portal lažno navodi, citiramo, „Objavili smo tekst u kojem smo kritizirali sindikalne uhljebe i uhljebe općenito. Sindikati javnih službi su se prepoznali“, jer tekst koji je prethodno objavljen sadrži objektivnu Hininu vijest u kojoj se prenose sindikalni zahtjevi za početkom pregovora s Vladom i povećanjem osnovice i dio u kojem se, od portala nepotpisano, ta vijest dopunjuje naslovom i dijelom u kojem se zaposleni u javnom sektoru nazivaju uhljebima i politički zaposlenim parazitima.

Na kraju, portal koji falsificira tuđe vijesti i osim zaposlenih u javnom sektoru ponajviše vrijeđa i omalovažava same novinare i novinarsku profesiju, ukazao je na žalosnu činjenicu da netko u Republici Hrvatskoj može nesmetano izjednačavati sve zaposlene u javnom sektoru s uhljebima kao malignom društvenom pojavom, a da ni jedna od strukovnih i sindikalnih novinskih udruga, kao i tijelo pravne države ne reagira na takav govor mržnje, kao što bi, vjerujemo, reagirali kada bi netko kolektivnu krivnju za (ne)djela pojedinaca ili skupina pripisivao cijelim narodima ili etničkim zajednicama. S. Kuhar (link na članak)


Ključne riječi:

index.hr, osnovica za plaće, sindikati javnih službi

Vezane vijesti

Prednosti članstva