Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: N1

N1 Dnevnik, 29.10.2022. – Kroflin o razlozima za odbijanje ponude

Pomoćnik tajnika Sindikata znanosti Matija Kroflin komentirao je u Dnevniku N1 pregovore sindikata s Vladom o povećanju plaća

31. listopada 2022.

Sindikat znanosti odbio je ponudu Vlade o povećanju osnovice prvo šest posto pa dva posto u travnju iduće godine. Govoreći o tome što je prevagnulo da donesu takvu odluku, Matija Kroflin je rekao:

“Naše veliko vijeće jednoglasno je donijelo odluku da ponuda nije prihvatljiva. Imamo velik pad plaća, ovo znači da će se isto dogoditi i iduće godine. Dovodimo se u jako nezgodnu situaciju. Ako inflacija snažno naraste, ako bude veća od šest posto, imamo povećanje samo osnovice od dva posto i nemamo mogućnost pregovaranja prije rujna i to je rizična situacija. Realne plaće padaju, ne možemo isto dopustiti iduće godine.”

Zasad je ponudu odbio i sindikat Preporod, a konačni rezultati izjašnjavanja svih sindikata službeno će se znati u ponedjeljak. Na pitanje ako četiri sindikata odbije ponudu, može li se potpisati dodatak kolektivnom ugovoru, Kroflin je rekao:

“Ovisi koja četiri sindikata. Prema zakonu nužno je imati zastupljena tri područja od pet koji pregovaraju za javne službe i više od 50 posto ukupnog članstva koje okuplja svih 17 sindikata. Treba vidjeti što će reći sindikati osnovnih i srednjih škola i njihov rezultat i onda ćemo raditi kalkulacije. Ako sindikat osnovnih škola odbije ponudu kao najveći sindikat, onda nema potpisivanja ugovora. U nekim drugim varijantama ima još šanse za potpisivanje. Ako se potpiše, primjenjuje se na sve zaposlene u javnim službama. Kad ćemo imati sve rezultate, znat ćemo kako stvari stoje.”

Što ako pregovori ne uspiju? “Vidjet ćemo”, kaže Kroflin i dodaje: “Smatramo da je ponuda loša za sve zaposlenike u javnim službama, ali i za cijelu državu. Kad imate ogromnu neizvjesnot, kad ste prelomili interese preko javnih servisa, kreditirali smo državu ove godine jer naše plaće nisu rasle… Iduću godinu moramo sjesti za stol ranije ako ćemo prihvatiti ponudu. Htjeli smo za iduću godinu privremeno zbog okolnosti ugovoriti indeksaciju, automatsko usklađivanje plaća s rastom troškova života. Vlada o tome nije htjela ni razgovarati. Ali onda tražimo da sjednemo ranije, u petom mjesecu i vidimo situaciju. Vlada se na to nije htjela obavezati.”

Komentirajući izjavu Andreja Plenkovića koji je rekao da su pregovori dobro prošli i da je vidio zadovoljstvo na sastanku, Kroflin je istaknuo:

“Premijer je očito vidio zadovoljstvo, ja ga nisam vidio. Odmah sam rekao da nisam zadovoljan s ponudom. Ako intelektualna elita kaže da ovo na stolu nije dobro, mislim da bi se to trebalo slušati.”


Ključne riječi:

N1, povećanje plaća, pregovori o plaćama

Vezane vijesti

Prednosti članstva