Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Foto: HRT

HRT Otvoreno, 17.10.2022. – Zahtjevi sindikata su realni i u skladu s okolnostima

O tome vodi li inflacija građane u siromaštvo s voditeljem Brankom Nađvinskim razgovarali su Matija Kroflin, Krešimir Sever, Silvano Hrelja i Dražen Opalić

18. listopada 2022.

U emisiji Otvoreno o gospodarskoj prognozi govorili su gosti urednika i voditelja Branka Nađvinskog: Matija Kroflin, pomoćnik glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Silvano Hrelja, saborski zastupnik (Hrvatska stranka umirovljenika) i Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kroflin smatra da su zahtjevi Sindikata znanosti realni, a ne veliki.

– S obzirom na okolnosti, inflaciju, porast troškova života. S obzirom na kretanje ostalih plaća u zemlji mi zapravo tražimo malo. Tražimo povećanje od 8 posto u listopadu kako bismo na razini ove godine barem djelomično kompenzirali udarac inflacije. Plaće naših članova će za pravo realno pasti i to značajno. U privredi plaće rastu 10 posto, 10 posto rastu cijene, naše plaće rastu 4,3 posto. Sutra očekujemo novu ponudu Vlade, poručio je.

Opalić je rekao da će ponude ostaviti samim pregovaračkim odborima. Na pitanje hoće li sutra biti bolja ponuda na stolu, rekao je: “čuli ste premijera”.

– Svih 6 godina Vlade Andreja Plenkovića obilježen je snažnim rastom plaća i inflacija ga nije pojela. Dosad smo uvijek uspješno vodili socijalne dijaloge, ja sam uvijek optimist i vjerujem da će to završiti dobro, rekao je.

Kroflin je rekao da izjava premijera ohrabruje.

– Politika premijera u povećanju plaća bila je uspješna onoliko koliko su bili uspješni Sindikati u pritiskanju Vlasti da poveća plaće. Povišica ne bi bilo bez štrajka od 36 dana, da nismo svake pregovore inicirali i debelo se namučili da nešto izborimo. Da ne bi ispalo da je to sve samo zasluga Vlade, naglasio je.

Sever se složio da inflacija svima jede plaće.

– No da ne bi bilo zabune. Sindikati iz privatnih sektora podupiru zahtjeve svojih kolegica i kolega iz državnih i javnih službi. Tu nema podvojenosti. Postoji dio tvrtki u privatnom sektoru koje loše posluju i ne mogu podignuti plaće radnicima, međutim to ne znači da i oni ne pokazuju razumijevanje za zahtjeve koji se događaju u javnom sektoru. Zanimljivo je da su istraživanja vrlo jasno pokazala da su u ovom razdoblju inflacije isplate dobiti u tvrtkama rasle, kad se na kraju krajeva i oduzme ta inflacija, u jednoj pozitivi. Dakle, dobit je u pozitivi, a istovremeno su plaće kaskale za inflacijom i nisu je dosegnule, istaknuo je.

Kroflin se nadovezao s podatkom da je u prvih 6 mjeseci porez na dobit u Hrvatskoj porasla za 40 posto u odnosu na prvih 6 mjeseci lani.

– To govori u prilog tezi gospodina Severa, rekao je.

Hrelja je rekao da se rezultati rada sindikata vide kod obračuna mirovine.

– Umirovljenici se ne moraju organizirati da bi pregovarali s Vladom, postoji mehanizam za usklađivanje i to govori o snažnoj vezi između živog i minulog rada te stvaranju humanijeg društva.

Smatra da je profit ustvari u Hrvatskoj neplaćeni rad, a neplaćeni rad stvara novo siromaštvo.

– Nikako da osobama u mirovini damo jednu razinu dostojanstva, rekao je.

Pohvalio je Vladu zbog trećeg dodatka.

Opalić je najavio povećanje najnižih mirovina 1.1.2023. za 3 posto i obiteljskih za 10 posto. Složio se da se povećavaju mirovine, ali da njihov postotak u odnosu na plaće – pada.

– Što je plaća viša, jednog dana će i mirovina biti viša, naglasio je.

Sever je podsjetio da osim neplaćenog rada još jedna isplata nagriza buduću mirovinu.

– A to je sve veće proklizavanje isplate na plaće u onim dijelovima koji nisu oporezivi. Poslodavci sve više pritišću prema javnim vlastima da se poveća mogućnost neoporezivih isplata, s druge strane radnici to prihvaćaju u očaju jer im treba, poslodavci na tome štede, a na kraju krajeva jednog dana kad idu u mirovinu taj dio im ne ide u mirovinski obračun, naglasio je.

Hrelja je rekao da se stvara opći dojam u društvu “da se stvara nepresušno vrelo novaca i da mi imamo svoju štampariju”.

– Što god netko mislio moram reći da su ove mjere pomoći i povećanja plaća – i poduzetnicima i obiteljima i umirovljenicima odmjerene i u skladu s mogućnostima proračuna. Da ne bi netko mislio da je to nešto neodređeno. Proračunska ograničenja nas sve zajedno obvezuju, naglasio je.

Kroflin je rekao da u paketima mjera najviše fali je pristup plaćama.

– Bez toga nema kvalitetne i adekvatne borbe za građane i njihovu poziciju u ovoj situaciji. Tu je zasad Vlada “kiksala”, rekao je.

Sever je objasnio koji je lijek za ovu situaciju.

– Smanjiti profite u uvjetima u kojima smo u ovako visokoj inflaciji. Tu treba i Vlada RH i Vlade drugih zemalja udariti snažno porezom na te ekstra profite na jednoj strani, a onda na drugoj strani poticati snažan rast svih plaća. Od minimalne do svih ostalih, u kombinaciji s tim i mirovina, i onda tek nekakve javne mjere i kolektivno pregovaranje, naglasio je.


Ključne riječi:

Dražen Opalić, HRT Otvoreno, inflacija, Krešimir Sever, Matija Kroflin, pregovori o plaćama, Silvano Hrelja

Vezane vijesti

Prednosti članstva