Izjašnjavanje o zadovoljstvu novim sustavom plaća

kliknite ovdje!

Veliko vijeće o formiranju Vlade i financiranju znanosti te organizaciji sustava

U petak, 11. studenog održana je 12. izvanredna sjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti u aktualnom sazivu. Na dnevnom redu sjednice našao se cijeli niz tema iz sindikalno-političkog područja, znanosti i visokog obrazovanja, kao i unutarnjeg ustroja organizacije.

18. studenoga 2016.

U petak, 11. studenog održana je 12. izvanredna sjednica Velikog vijeća Sindikata znanosti u aktualnom sazivu. Na dnevnom redu sjednice našao se cijeli niz tema iz sindikalno-političkog područja, znanosti i visokog obrazovanja, kao i unutarnjeg ustroja organizacije.

Članovi Velikog vijeća raspravljali su o aktualnim zbivanjima vezanima za formiranje nove Vlade te perspektivama financiranja znanosti i organizacije znanstveno-obrazovnog sustava. Po pitanju ostvarivanja prava iz Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, očekuje se skori početak pregovora s predstavnicima Vlade RH. Veliko vijeće je također obaviješteno o izvršenom postupku utvrđivanja reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje kojim je Sindikat znanosti utvrđen kao jedini reprezentativni sindikat za sklapanje novog granskog kolektivnog ugovora. U sklopu redovitih uvida u makroekonomsku situaciju u Hrvatskoj, članovi Vijeća razmotrili su i utjecaje najavljene porezne reforme na plaće u sustavu znanosti te šire u gospodarstvu.

Kao posebna točka izdvojena je krizna situacija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu je Veliko vijeće potvrdilo ispravnost dosadašnjeg smjera djelovanja Sindikata i osnažilo zaključke koje je na tu temu prethodno donijelo Malo vijeće. Članovi Velikog vijeća posebnu pozornost posvetili su nedavno objavljenim rezultatima revizije poslovanja visokih učilišta u RH.

Vezano za aktualni štrajk na podružnici Studentski centar u Zagrebu, Veliko vijeće je pružilo punu potporu zaposlenicima i članovima Sindikata u borbi za svoja prava, nakon što napori Sindikata da u postupku kolektivnog pregovaranja izbori bolje uvjete za svoje članove nisu urodili plodom.

Na unutarnjem planu donesena je odluka o raspisivanju redovitih izbora za zastupnike Sindikata po podružnicama. Izbori će se održati u razdoblju od 15. ožujka do 15. svibnja 2017. godine. Također, Vijeće je donijelo izmjene Pravilnika o članstvu za potrebe osnivanja zatvorenog mirovinskog fonda Sindikata koji se nalazi u završnoj fazi pripreme i trebao bi početi s radom do kraja ove kalendarske godine.

Za kraj, Veliko vijeće se dotaklo i aspekata međunarodne suradnje Sindikata s institucijama i organizacijama unutar Europske unije kao što su Europsko gospodarsko socijalno vijeće (EGSO), Europski odbor sindikata u obrazovanju (ETUCE) i slično. Prezentirani su izvještaji sudjelovanja naših predstavnika na međunarodnim konferencijama i redovitim sastancima u okviru tripartitnog socijalnog dijaloga na europskoj razini.


Ključne riječi:

sjednica, veliko vijeće

Prednosti članstva