Održana svečana proslava povodom 25 godina djelovanja Sindikata

„Stvarajući sebe, stvarali smo i dio društva oko sebe. Sindikat je u svom odrastanju išao suprotnim putem od naše države. Unutar organizacije sve se mjerilo radom, a nijedan pojedinac nije mogao biti izvan naših pravila. Homogenizirali smo se unutarnjom demokratičnošću i jednakim tretmanom“, istaknuo je Vilim Ribić na svečanoj proslavi 25 godina rada Sindikata znanosti.

17. siječnja 2015.

U subotu, 17. siječnja 2015. godine održana je svečana proslava povodom obilježavanja 25 godina djelovanja Sindikata znanosti. Krajem 1989. godine, u vrijeme kada se totalitarni režim počeo urušavati, skupina od dvanaestorice entuzijasta pokrenula je inicijativu za stvaranje nezavisnog sindikata koji će štititi prava zaposlenih u znanosti i visokoobrazovnim institucijama. Ta je inicijativa urodila plodom pa je već početkom 1990. godine službeno utemeljen Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Današnjom proslavom svečano je obilježen 25. rođendan Sindikata koji se smatra pionirom sindikalnog organiziranja u Hrvatskoj. Uz brojne uglednike, predstavnike akademske zajednice, sindikata i šire društvene zajednice, svečanosti su nazočili i predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović, koji je ovom prilikom rekao: “Čestitam vam na 25 uspješnih godina rada tijekom kojih ste značajno doprinijeli razvoju hrvatskog društva, ne samo kroz sferu sindikalnog djelovanja, već i kroz sferu zalaganja za poboljšanje autonomne pozicije znanosti i obrazovanja i stvaranja politike upravljanja tim neophodnim i snažnim resursom pravednog društva. Tijekom svojega predsjedničkog mandata intenzivno sam razgovarao sa sindikatima, želeći doprinijeti stvaranju boljih radnih uvjeta za zaposlene. Mnogo puta smo se i razilazili u mišljenjima, no isto tako smo mnogo puta imali i zajedničke stavove. Rezultati vašeg rada su impresivni. Želim i nadam se da ćete i dalje biti važni čimbenici društvenog razvoja. “

Uz predsjednika prof. dr. sc. Ivu Josipovića, posebni uzvanici bili su rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, ministar znanosti, obrazovanja i športa, prof. dr. sc. Vedran Mornar, kao i predsjednica ORaH-a, dr. sc. Mirela Holy te predsjednik stranke Novi Val, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić. Proslavi su također nazočili i mnogi uglednici iz akademske zajednice i javnog života, uvaženi dekani, članovi i predstavnici sindikata i poslodavaca.

Boreći se za svoja prava, Sindikat je snažno zagovarao povećanje prava svojih članova i poticao promjene koje su im omogućile ostvarenje interesa i zaštitu njihovog dostojanstva. Tako je u više navrata, kao posljedica štrajka i pritisaka ostvaren rast plaća i dodataka na plaću, a zahvaljujući djelovanju Sindikata zaposleni u znanosti i visokoobrazovnom sustavu dobili su pravo i na jubilarne nagrade, darove za djecu, naknadu troškova za prijevoz, pravo na duže godišnje odmore, regres i božićnicu.

Osim toga, među značajnije rezultate rada Sindikata ubrajaju se i omogućavanje organiziranja sudskih tužbi za neisplaćene naknade, umanjenje plaća i naknada za posebne uvjete rada, ostvarivanje prava na zaštitu rada iznad norme i prekovremenog rada, radnog odnosa za mlade istraživače kojima su pripremali status stipendista, prava na pokriće školarina asistentima i novacima za poslijediplomski studij, povećanja koeficijenata mnogim kategorijama, obaveze raspisivanja javnih natječaja za sva radna mjesta u sustavu, stambenih kredita na sveučilištima prijašnjih godina te drugih prava zajamčenih kolektivnim ugovorima i zakonima. Svoj značajan doprinos Sindikat je dao i u kolektivnom otporu hrvatskog društva outsourcingu i koncesijama za autoceste.

Prilikom obraćanja okupljenima, predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić rekao je: „Naš Sindikat je rastao i odrastao zajedno s našom državom. Na kraju osamdesetih zajedno smo ostavljali svijet koji nismo željeli i gradili drugi, ispunjen nadom, novim idejama i velikim iluzijama. U to su doba riječi Hrvatska, sloboda i nezavisnost imale značenje. To je bilo rizično doba u kojem se naslućivala tragedija, ali nije bilo straha. Stvarajući sebe, stvarali smo i dio društva oko sebe. Sindikat je u svom odrastanju išao suprotnim putem od naše države. Unutar organizacije sve se mjerilo radom, a nijedan pojedinac nije mogao biti izvan naših pravila. Homogenizirali smo se unutarnjom demokratičnošću i jednakim tretmanom.
U 25 godina djelovanja, Sindikat nema niti jedne mrlje u poslovanju. Naši članovi znaju da je njihovo dobrovoljno uplaćena članarina u odgovornijoj upotrebi nego porez koji su dužni plaćati državi. Mi ćemo i dalje nastaviti svoju borbu za naša prava i tako jačati demokraciju, unatoč brojnim problemima i nepravednom odnosu politike prema znanosti i obrazovanju, ali i cijelom društvu.”

U okviru proslave, dodijeljene su i priznanja za poseban doprinos u radu Sindikata dugogodišnjim aktivistima, osnivačima, umirovljenicima i njegovim predsjednicima. Tijekom ove, za Sindikat jubilarne godine, Sindikat znanosti će za svoje članove organizirati niz sindikalnih susreta, otvorenih rasprava, kazališnih predstava i niz drugih aktivnosti, a sve u cilju razvoja društvene svijesti o važnosti zaštite interesa zaposlenika.


Ključne riječi:

25 godina, proslava

Prednosti članstva