Čestitamo Međunarodni praznik rada!

Svim radnicama i radnicima te svim građankama i građanima čestitamo Međunarodni praznik rada, spomendan na sve radnike i borce za radnička prava!

1. svibnja 2020.

Unatrag stotinu i tridest godina svake godine 1. svibnja obilježava se Međunarodni praznik rada – u svijetu, kao i u Hrvatskoj. Znamo da je današnji datum odabran radi toga što je 1. svibnja 1886. godine u Chicagu prosvjedovalo 40.000 radnika simbolično ističući zatjev za tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala protiv prosvjednika oružjem ubivši šest i ranivši oko 50 radnika. Mnogi su prosvjednici uhapšeni, a vođe prosvjeda osuđeni su na smrt ili dugogodišnji zatvor. U spomen na taj događaj odlučeno je da se u Chicagu od 1. svibnja 1889. godine svake godine održavaju radnički prosvjedi, a od sljedeće godine se on počeo obilježavati u svijetu kao međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

U Hrvatskoj smo praznik rada u posljednje vrijeme obilježavali svake godine 1. svibnja prosvjednom povorkom kao središnjim događajem, najčešće u Zagrebu, ponekad i u drugim gradovima u kojima su radnici u nedavnoj prošlosti bili u posebno teškom stanju, kojeg su organizirale sindikalne središnjice. Na mnogim od tih prosvjeda su bili i članovi naše sindikalne podružnice. Međutim, danas ne možemo održati prosvjednu povorku zbog koronavirusa. Stoga ove naše 2020. godine prosvjeda neće biti. Umjesto uobičajenog prosvjeda, održat će se virtualni prosvjed na ZOOM internetskoj platformi danas između 11:00 i 12:00 sati.

Bez obzira na to što u Hrvatskoj neće biti uobičajenih prosvjeda i ove godine, na žalost i u našem području, kao i u svim ostalim segmentima u kojem ljudi žive od svog rada, imamo razloga za prosvjed u Hrvatskoj – ne samo zbog prijetnji nepotrebnim kresanjem prava u javnom i državnom sektoru nego i nerealnim zahtjevima za izmjenama Zakona o radu kojima se žele stvoriti uvjete za dodatnim smanjivanje radnih prava u Hrvatskoj. Bez obzira na to što danas nismo u prilici da na ulicama iskažemo svoje nezadovoljstvo, za očuvanje naših prava presudno je važna solidarnost među svim radnicima. Samo zajedničkim otporom možemo se oduprijeti neopravdanim zahtjevima da i ovoga puta najvišu cijenu aktualne krize plate radnici.


Ključne riječi:

čestitke, Međunarodni praznik rada

Prednosti članstva