Mogući štrajkovi zbog strukovnog kolektivnog ugovora

 

 

 

 

Vilim Ribić i Dalimir Kuba

 

Ako će Vlada s Hrvatskim liječničkim sindikatom sklopiti strukovni kolektivni ugovor i ostale struke u zdravstvu znat će štrajkom izboriti svoja prava, najavljeno je na konferenciji za novinare Matice hrvatskih sindikata javnih službi

ZAGREB - Strukovni kolektivni ugovor za liječnike jako bi poremetio odnose u zdravstvu u kojem već sada polovica ukupnih sredstava za plaće odlazi liječnicima, iako oni čine manje od 15 posto zaposlenih, rekla je novoizabrana predsjednica Matice Zdenka Gizdić.

Ne može se samo jedna struka izdvajati iz djelatnosti, jer bi to značilo da liječnici imaju posebna prava, a takvo stajalište dijele sve sindikalne središnjice koje su se zajednički izjasnile protiv strukovnih kolektivnih ugovora, dodala je Gizdić.

Ako su liječnici pravo na strukovni kolektivni ugovor izborili štrajkom i medicinske sestre, biokemičari, farmaceuti ili
fizioterapeuti mogu štrajkati kako bi obranili svoje interese, upozorila je Gizdić dodavši da bi strukovni kolektivni ugovor zapravo trebali dobiti korisnici zdravstvenih usluga, jer o njihovim pravima nitko ne brine.

Pregovaranje o liječničkom strukovnom kolektivnom ugovoru predstavlja svjesno i izravno rušenje socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, a radi se o 'političkom podilaženju i vraćanju dugova iz predizbornih vremena', ustvrdio je zamjenik predsjednice Matice Dalimir Kuba.

Izdvajanje za zdravstvo u Hrvatskoj ne zaostaje za europskim okvirima, dok znanost i obrazovanje značajno zaostaju, istaknuo je Kuba dodavši da se zdravstveni proračun povećava, a sredstva se i dalje neracionalno troše.

Predstavnici Matice stoga izražavaju nezadovoljstvo ovogodišnjim državnim proračunom, jer je napuštena trogodišnja politika sustizanja Europske unije po izdvajanju za znanost i obrazovanje.

Ukida se povrat PDV-a znanstvenim ustanovama za nabavku opreme, Nacionalna zaklada za znanost dobila je znatno manje sredstava nego prethodnih godina, a sredstva za znanstvene novake nisu povećana, istaknuo je član Predsjedništva Matice Vilim Ribić.

O potrebi povećavanja sredstava za znanost i obrazovanje jučer su na Nacionalnom vijeću za konkurentnost govorili poslodavci, govori to i premijer Ivo Sanader, ali se ništa ne poduzima, pa su sve izjave o ulaganju u razvoj samo demagogija, zaključio je Ribić.

O tim problemima će predstavnici Matice razgovarati s predstavnicima Vlade na današnjem sastanku kojim počinju pregovori o politici plaća i materijalnim pravima u javnim i državnim službama.

Plaće u javnim službama u posljednjih godinu dana zaostajale su 9 posto za prosječnom plaćom u gospodarstvu, a čak 12 posto za prosječnom plaćom u državnim tvrtkama, upozoravaju sindikalci.

Hina
02.03.2004.