Sindikati obrazovanja: Štrajk 22. studenoga

15. studenoga - Nezadovoljni ponuđenim petpostotnim povećanjem plaća, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su štrajk za srijedu, 22. studenoga. Štrajk pod motom "Za Hrvatsku znanja" počinje u srijedu u srednjim školama, u četvrtak će im se priključiti osnovne škole, a u petak će štrajkati i zaposleni u znanosti i visokom obrazovanju.

Sindikalisti su najavili da će tijekom iduće godine organizirati javnu kampanju i "radikalne akcije" za poboljšanje statusa zaposlenih u obrazovanju. Ako do iduće srijede iz Vlade stigne neka ozbiljna ponuda kojom bi se trajno riješili problemi u obrazovanju, štrajka neće biti.

Mogu ih zadovoljiti jedino plaće koje bi bile pet do deset posto više od prosjeka plaća u državi, a njihov bi porast trebao biti realiziran u roku od jedne do četiri godine.

Glavni su krivci zbog lošeg stanja njihovih plaća, prema mišljenju sindikata, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar financija Ivan Šuker koji, unatoč dogovoru otprije dvije godine, nisu izradili Nacionalni sporazum o politici plaća.

Hoće li štrajk trajati samo tri dana ili dulje, ovisit će o tome koliko će naši članovi biti ustrajni, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić, dodajući kako će uspjeh štrajka ovisiti i o načinu medijskog izvještavanja. 

Hrvatski školski sindikat Preporod objavio je da će se priključiti štrajku sindikata obrazovanja. Prijedlog državnog proračuna za 2007. i popratne izjave premijera Ive Sanadera o Hrvatskoj kao društvu znanja predstavljaju vrhunac političkog licemjerja, a ponuđeno petpostotno povećanje plaća prosvjetarima krajnje je ponižavajuće i uvredljivo, rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Sindikata Željko Stipić.