SINDIKATI OBRAZOVANJA NAJAVLJUJU ŠTRAJK

      ZAGREB, 15. studenog 2006. (Hina) - Nezadovoljni ponuđenim petpostotnim povećanjem plaća, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavili su štrajk za srijedu, 22. studenog, a štrajku će se priključiti i Hrvatski školski sindikat Preporod.

Štrajk pod motom "Za Hrvatsku znanja" započinje u srijedu u srednjim školama, u četvrtak će im se priključiti osnovne škole, a u petak će štrajkati i zaposleni u znanosti i visokom obrazovanju.

Sindikalci su na konferenciji za novinare najavili da će tijekom iduće godine organizirati javnu kampanju i "radikalne akcije" za poboljšanje statusa zaposlenih u obrazovanju.

Ako do iduće srijede iz Vlade stigne neka ozbiljna ponuda kojom bi se trajno riješili problemi u obrazovanju, štrajka neće biti, poručili su sindikati.

Mogu ih zadovoljiti jedino plaće koje bi bile pet do deset posto više od prosjeka plaća u državi, a njihov bi porast trebao biti realiziran u roku od jedne do četiri godine.

Glavni su krivci zbog lošeg stanja njihovih plaća, po mišljenju sindikata, potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministar financija Ivan Šuker koji, unatoč dogovoru od prije dvije godine, nisu izradili Nacionalni sporazum o politici plaća.

U Sloveniji nastavnik početnik ima 14 posto veću plaću od prosječne plaće u zemlji, a u Hrvatskoj je ta plaća 13 posto manja od prosjeka u državi.

Hoće li štrajk trajati samo tri dana ili dulje ovisit će o tome koliko će naši članovi biti ustrajni, rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić dodajući kako će uspjeh štrajka ovisiti i o načinu medijskog izvještavanja.

"Nisam baba vračara da znam kako će se stvari odvijati", povikao je Ribić vidno iznerviran novinarskim upitom o duljini trajanja štrajka.

Ostali sindikati javnih službi, koji su također u kolektivnom sporu zbog politike plaća, sutra će izvijestiti javnost o svojim akcijama.

Štrajku će se priključiti i Hrvatski školski sindikat Preporod, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Željko Stipić. Prijedlog državnog proračuna za 2007. i popratne izjave premijera Ive Sanadera o Hrvatskoj kao društvu znanja predstavljaju vrhunac političkog licemjerja, a ponuđeno petpostotno povećanje plaća prosvjetarima krajnje je ponižavajuće i uvredljivo, rekao je Stipić.

Preporod koji okuplja dio zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu stoga poziva svoje članove da se priključe štrajku koji su danas najavili čelnici triju sindikata obrazovanja.

Plaće zaposlenih u obrazovanju nikada nisu pale ispod državnog prosjeka, kao što se to dogodilo za mandata sadašnje vlasti, istaknuo je Stipić.

Plaća nastavnika s 20 godina staža danas zaostaje 360 kuna za plaćom socijalnog radnika, 498 kuna za plaćom savjetnika u državnoj upravi i 3.682 kune za plaćom liječnika.

Zaposleni u školama ne traže ništa drugo osim onoga što su zaposleni u zdravstvu ili socijalnoj skrbi odavno dobili, ističu u Preporodu.

Rješenje problema vide u osiguranju dodatnih 500 milijuna kuna ili pak da se svih 873 milijuna kuna, koliko iznosi povećanje sredstava za obrazovanje u novom državnom proračunu, iskoriste za plaće zaposlenih u školama.

(Hina)

15.11.2006. 14:23 sati