ISTRAŽIVANJE AGENCIJE 'PULS'

(1000 ispitanika)

 

SAŽETAK

 

ü     Roditelji najviše povjerenja imaju u crkvu i vojsku, dok je s druge strane najmanje vjeruju tajnim službama i Saboru. Razina povjerenje roditelja prema sindikatima, nije velika, naime više roditelja im ne vjeruje nego što im vjeruje.

ü     Zanimanje učitelja je za roditelje jedno od uglednijih mjerenih zanimanja. Slijedi odmah iza zanimanja liječnika i medicinske sestre.

ü     Skoro ¾ roditelja (72%) je upoznata o namjeri štrajka prosvjetnih radnika.

ü     Više od ¾ roditelja, smatra je je posao u prosvjeti težak posao.

ü     Oko polovice roditelja, njih 53%, se smatra informiranima o zahtjevima prosvjetnih radnika.

ü     61% roditelja smatra da je glavni motiv štrajka povećanja plaća i bolji položaj nastavnika u društvu. 27% roditelja smatra da je glavni motiv za štrajk nebriga države o kvaliteti javnog školstva .

ü     60% roditelja podržava štrajk prosvjetnih radnika.

ü     57% roditelja podržava zahtjeve prosvjetnih radnika, ali ne podržava veći štrajk u prosvjeti, 23% u potpunosti podržava štrajk, a 18% ih ne podržava.

ü     85% roditelja koji ne podržavaju štrajk, bilo u potpunosti ili većih razmjera, u većini slučajeva ipak podržavaju štrajk, ali smatraju da se to ne smije odraziti na djecu .

ü     Za 23% roditelja bi prioriteti Vlade trebali biti poboljšanje stanja u znanosti i prosvjeti.

ü     75% roditelja smatra da su znanost i obrazovanje važni za uspješni razvoj Hrvatske.

ü     Povjerenje u medije kada govore o sindikatima je osrednje, ipak nešto više roditelja vjeruje medijima nego što im ne vjeruje.

ü     52% roditelja smatra da država treba financijski podupirati privatne škole, ali samo ako nije na štetu javnih škola.

 

ZAKLJUČCI

 

q    Većina roditelja (60%) podržava štrajk prosvjetnih radnika, ali ipak dio roditelja koji podržavaju štrajk ne podržavaju štrajk većih razmjera, prvenstveno zbog toga što smatraju da je to na štetu djece, a ne zbog toga što ne podržavaju zahtjeve.

 

q    Važno je naglasiti da više od polovice onih koji ne podržavaj štrajk, podržavaju zahtjeve sindikata i prosvjetnih radnika, no oni ne podržavaju štrajk kao metodu borbe za te interese.

 

q    Općenito, roditelji imaju pozitivan stav prema prosvjetnim zanimanjima, te ih smatraju relativno uglednim, a njihov posao smatraju zahtjevnim i teškim. Ovakav rezultat je relativno neočekivan, no valja uzeti u obzir činjenicu da su naši ispitanici bili roditelji, a ne cjelokupna populacija. Roditelji imaju kontakt s prosvjetnim radnicima te djelomično ovise o njima, što vjerojatno utječe na njihov stav.

 

q    Valja naglasiti da roditelji daju veliku važnost obrazovanju i znanosti, te ih smatraju  prioritetom za razvoj zemlje.