Ovo je kazna učiteljima i nastavnicima za suprotstavljanje Vladi!

Četiri sindikata javnih službi prozvali su Vladu RH zbog odmazde nad zaposlenicima u prosvjeti ukidanjem dodatka na plaću od 3-5-7-9 posto.

Četiri sindikata javnih službi prozvali su Vladu RH zbog odmazde nad zaposlenicima u prosvjeti ukidanjem dodatka na plaću od 3-5-7-9 posto. Mihalinec, Laktašić i Ribić licemjernim su ocijenili istup ministra Jovanovića koji se u ime sindikata ispričao njihovim članovima zbog odluke Vlade da im smanji plaće. Vladinu odluku doživjeli su kao presedan u Europi, jer je Hrvatska prva zemlja u krizi koja je uštede u proračunu počela ostvarivati na obrazovanju, dakle upravo na onom segmentu koji bi trebao biti ključan u izlasku iz recesije.

Istaknuli su kako su svjesni teške situacije u kojoj se gospodarstvo nalazi, ali da se ovakvim mjerama neće niti približno postići namjeravane uštede. Cilj ovakve Vladine politike jest okrenuti članstvo protiv sindikalnih organizacija i njihovog čelništva, što im neće poći za rukom.

Čelnici sindikata još jednom su potvrdili kako na arbitražu oko izmjena TKU-a neće pristati dok ne provedu referendum među članstvom i saznaju njihov stav. Vilim Ribić je najavio kako će tijela Sindikata znanosti predložiti da se zaposlenici u znanosti i visokom obrazovanju iz solidarnosti do 1.siječnja 2013. odreknu dodatka od 2,3 posto ako Vlada doista provede odluku o ukidanju 3-5-7-9 posto u osnovnim i srednjim školama.

Poslušajte audio zapis s tiskovne konferencije:


Ključne riječi:

kolektivni ugovori, Matica hrvatskih sindikata, pregovori, pregovori o plaćama, temeljni kolektivni ugovor, Vlada RH

Vezane vijesti

Prednosti članstva