Globus objavio demanti članka o bankrotu

Veliko vijeće Sindikata znanosti demantiralo je neistine iznesene u prošlom broju Globusa, dok revoltirani članovi otkazuju dugogodišnje pretplate.

11. srpnja 2012.

Veliko vijeće Sindikata znanosti demantiralo je neistine iznesene u prošlom broju Globusa, dok revoltirani članovi otkazuju dugogodišnje pretplate.

Izjava Velikog vijeća Sindikata znanosti

Naša članica otkazala pretplatu na Globus

 


IZJAVA VELIKOG VIJEĆA SINDIKATA ZNANOSTI POVODOM NAPISA U TJEDNIKU GLOBUSDemanti

Neistinite su tvrdnje iznesene u tjedniku Globus da je Sindikat znanosti bankrotirao zbog izgradnje sindikalnog doma. Poslovanje Sindikata je stabilno, a izgradnja našeg doma uredno se približava svome završetku. Neistina je da Sindikat znanosti nije u stanju organizirati i financirati sindikalne akcije. Izgradnja sindikalnog doma nije se financirala iz štrajkaškog fonda. Sve bitne odluke u Sindikatu donosi Veliko vijeće i Upravno vijeće, a ne gospodin Ribić čije su ovlasti za samostalne financijske odluke veoma male. Stoga nije ispravno Ribiću pripisivati ni zasluge ni krivnju za poslovne odluke. Njegova su primarna ovlaštenja voditi sindikalnu politiku i pregovarati s Vladom. Vilima Ribića odlikuju suprotna svojstva od onih koje mu je vaša novinarka pripisala. Odricanja koje on osobno daje za Sindikat, ali i odgovornost, skromnost i štedljivost su vrijednosti u našem Sindikatu (ako već nisu u našem društvu). To je razlog zbog čega ga tristotinjak delegata izabire na svakom Saboru Sindikata. Izgradnja sindikalnog doma je izuzetno pozitivan primjer odgovornog poslovanja. Time se stvara nova vrijednost, zapošljavaju radnici i povećava poslovna moć sindikalnih udruga. Razumijemo da to mnogima smeta, i da potkopavanje sindikalnih organizacija i njihovih čelnika ima svoju zadaću, pogotovo u vrijeme pregovora s Vladom. Mislimo da takva destrukcija nije dobra niti za našu zemlju, a niti za onaj medij koji pristaje biti instrument jedne politike (kao produžene ruke jedne klase), u borbi protiv interesa radnih ljudi, kao i protiv razvoja obrazovanja i znanosti.

U Zagrebu, 6. srpnja 2012.

ČLANOVI VELIKOG VIJEĆA (nazočni na sjednici od 6. srpnja 2012.)

prof. dr. sc. KRUNOSLAV PISK, predsjednik Sindikata, prof. dr. sc. IGOR RADEKA, zamjenik predsjednika, prof. dr. sc. ZVONIMIR ŠIKIĆ, počasni predsjednik, prof. dr. sc. ŽELIMIR DULČIĆ, predsjednik Upravnog vijeća Sindikata, dr. sc. TVRTKO SMITAL, dr. sc. DARKO OREŠKOVIĆ, prof. dr. sc. ŠANDOR DEMBITZ, doc. dr. sc. VESNICA GARAŠIĆ, akademik IVO ŠLAUS, prof. dr. sc. IVO GOLDSTEIN, HELI HAJDIĆ NIKOLIĆ, dipl. iur. MIRJANA KRALJ, JASNA MUFIĆ, dipl. povjesničar, prof. dr. sc. MIRKO PRIMC, ŽELJKO ROSANDIĆ, dipl. ing., prof. dr. sc. DIANA STOLAC, IVO ŠUŠAK, dipl. iur.


Poštovani,

tekst u Globusu o gosp. Ribiću i NSZ potaknuo me je na prekidanje dugogodišnje pretplate na Globus. Taj tekst je, naravno, samo prelio čašu, jer već neko vrijeme “stilizirani tekstovi” u kojem se iznose neautorizirane priče su postali stalna politika Globusa. Tko je sponzorirao taj tekst “o sindikalnom bankrotu” možemo samo nagađati. Vidim da je objavljen i demanti, što pozdravljam, ali zgrožena sam da ugledni tjednik objavlja tekstove s takvim lažima, da neprovjerene informacije stavi čak i na naslovnicu, u službi nečijih ciljeva, a najviše dezinformiranja.

Uz daljnu podršku akcijama NSZ, srdačno Vas pozdravljam.

dr. sc. Zrinka Kovarik


Ključne riječi:

Bankrot sindikalnog mogula, demanti, Globus, napadi na sindikat, veliko vijeće

Vezane vijesti

Prednosti članstva