Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - SVE OSTALO Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

obrazloženje nagrada Lučinu i Šlausu

19. veljače 2010.


NAGRADA ZA RAZVOJ SUSTAVA ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA

11. SIJEČNJA 2010. GODINE

Malo vijeće Sindikata na sjednici 22. prosinca 2009. godine donijelo je odluku da se Peri Lučinu dodijeli nagrada Sindikata znanosti za razvoj sustava znanosti i visokog obrazovanja.

OBRAZLOŽENJE

Dr. Lučin redovni je profesor na Medicinskom fakultetu i rektor Riječkog sveučilišta. Kao istaknuti član akademske zajednice dr. Lučin godinama je aktivno i kreativno radio na izgradnji i promociji bolonjskog procesa u Republici Hrvatskoj. S izuzetno širokim i temeljitim poznavanjem inozemnih sustava i kretanja na području visokog obrazovanja dr. Lučin širio je dragocjene uvide na ovom području svima, pa i nama u Sindikatu. Dr. Lučin bio je na čelu pregovaračkog tima za poglavlja 25, znanost i istraživanje, i poglavlje 26, obrazovanje i kultura, Republike Hrvatske u pregovorima za ulazak u Europsku uniju. On je dao presudni doprinos u uspostavljanju Nacionalne zaklade za znanost a sve do prošle godine istom je i upravljao. S dr. Lučinom surađivali smo pri izradi mnogih novih zakona, a s njim smo podijelili i razočarenje zbog nemoći politike i akademske zajednice da se naša sveučilišta integriraju i pretvore u moderne akademske institucije. Tamo gdje je dr. Lučin imao utjecaja, na Riječkom sveučilištu promjene na bolje otišle su najdalje. I nije na odmet, na ovom skupu, spomenuti dr. Lučin član je Sindikata od samih naših početaka i česti sudionik naših skupova.


PROGLAŠENJE ZASLUŽNOG ČLANA

11. SIJEČNJA 2010. GODINE

 Malo vijeće Sindikata na sjednici 22. prosinca 2009. godine donijelo je odluku da se akademik Šlaus proglasi zaslužnim članom Sindikata, sukladno odredi članka 20. Statuta Sindikata. 

OBRAZLOŽENJE

Akademik Šlaus, znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković, fizičar međunarodnog renomea, intelektualac širokih pogleda i plemenitih pobuda još 1993. godine izabran je u Veliko vijeće Sindikata i od tada do danas stalni je član tog najvišeg tijela, čije se članstvo svake četvrte godine potvrđuje na demokratskim izborima. Akademik Šlaus bio je i član Malog vijeća u jednom mandatu.

Ugledom, promišljanjem sindikalnog rada i postojanošću u Sindikatu i uz Sindikat akademik Šlaus dao je neprocjenjivi doprinos jačanju našeg Sindikata. U znanosti nije važan samo broj članova, presudno je i tko su nam članovi. U vrijeme, početkom devedestih, kada su mnogi ljudi nejasnih uvjerenja zazirali od sindikata, misleći da je to ostatak nekih prošlih vremena, Ivo Šlaus, znajući da sindikat može postojati samo u demokratskom okviru ušao je u sindikat i to aktivno. Kao istaknuti intelektualac bio je primjer i svjetlo mnogim mlađim ljudima. Našem Sindikatu Ivo Šlaus dao je onaj doprinos u našim uvjetima koji je Albert Einstein dao američkim sindikatima 1938. godine učlanivši se u sindikat obrazovanja i znanosti. Valja istaći da smo s Ivom imali samo lijepa iskustva, da nam je bio i ostao i oslonac i trajna inspiracija.      

 


Arhiva novosti

 


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge