Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - SVE OSTALO Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

SINDIKAT O AKCIJI POLICIJE NA SVEUČILIŠTU

18. rujna 2008.

priopćenje za javnost

 

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, u ime onih svojih članova koji entuzijastički i pošteno obavljaju svoje dužnosti, a to je ogromna većina nastavnika, pozdravlja akciju policije na više  fakulteta. Podsjećamo da smo uvijek zastupali, za razliku od nekih bivših rektora, stajalište da na raznim mjestima unutar Sveučilišta postoje razni oblici korupcije od kojih je prodaja ispita najprisutnija. Rektori su ranijih godina uvijek poncijepilatovski tvrdili da im „nije poznato da korupcije ima, a ako je ipak ima da je ona pojedinačni fenomen, i da pozivaju studente da to prijave“. Danas iskazujemo žaljenje što na naše višekratne prijedloge da Uprava Sveučilišta nešto poduzme, npr. pruži čvrstu i trajnu zaštitu onim studentima koji bi se oblike korupcije usudili prijaviti, nikada nije ništa poduzeto, čak nije otvorena niti jedna rasprava na Senatu po tome pitanju.

U uvjetima kada građani, na svojim gorkim iskustvima, sami najbolje znaju kako se upisuje preko veze, koliko se plaća po ispitu, koga treba tražiti za dom, itd., zabijati glavu u pijesak i tvrditi da tu  čelništvo Sveučilišta ništa ne može, znači pustiti da se ljaga kao magla spusti i proguta sve one čestite nastavnike koji predano obavljaju svoj posao u radu s mladim ljudima i koji su im uzor. U tome je velika odgovornost čelnika visokoobrazovnih ustanova.  

            Takva odsutnost djelovanja posljedica je sukoba između dvije orijentacije, koji odavno postoji na Sveučilištu. Jedna orijentacija, zloupotrebljavajući autonomiju sveučilišta, koristi naše ustanove za svoje sebične interese i druga koja pokušava zaštiti misiju sveučilišta. Pri tome prva pretvara fakultete u profitne centre za klanovske zarade na javnom dobru, uporno se godinama opire stvaranju modernog i integriranog sveučilišta, podiže školarine, itd. itd, i druga koja pokušava zaštititi javni interes na sveučilištu i pri tome ne nailazi na potporu niti jedne od vladajućih garnitura do sada. Takva žalosna slika politike, sveučilišta i društva u kojem živimo obeshrabruje bilo kakve pomake na bolje na sveučilištu, obeshrabruje čestite i plemenite nastavnike a potiče egoizam i partikularizam. Ništa nije neobično da u takvom ambijentu postoje i kriminalne radnje.

Pojava kriminala u obrazovnoj ustanovi kida sve niti društvenog morala i ubija svaki optimizam mladim ljudima u ostvarivost pravednog društva.

Međutim, ovdje upozoravamo da to nije najveća katastrofa u moralnoj i funkcionalnoj krizi Sveučilišta, jer je ona vrsta egoizma koja legalno ostvaruje profite na javnom dobru, pere novce i uživa privilegije na štetu javnog interesa jednako tako kidanje društvenog etosa i zapravo jednako štetna.  

 

U Zagrebu, 18. rujna 2008.


Krunoslav Pisk, predsjednik Sindikata

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća

 Arhiva novosti

 


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge