Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Inicijativa za nastavak stambenog kreditiranja

19. svibnja 2005.

Rektorskom zboru visokih učilišta RH upućeno je pismo od strane predsjednika Velikog vijeća Sindikata, a u vezi mogućeg nastavka subvencioniranog stambenog kreditiranja zaposlenika sustava znanosti i visokog obrazovanja.

- predsjednici rektorskog zbora: prof. dr. Gordana Kralik

- svim rektorima

Inicijativa za obnovu sustava stambenog kreditiranja znanstvenika i sveučilišnih nastavnika

Poštovana predsjednice, poštovani rektori!

slobodni smo ponovno zamoliti Vašu pozornost na temu subvencioniranog stambenog kreditiranja zaposlenika sustava znanosti i visokog obrazovanja.

Nažalost, moramo konstatirati da sustav povoljnog stambenog kreditiranja više ne funkcionira, naime, naši zaposlenici više nemaju mogućnost dobivanja povoljnih kredita. Pismo rektoratima svih sveučilišta s upozorenjem na ovu opasnost iz Sindikata uputili smo još prije donošenja pravilnika, 11. lipnja 2003. Mladi znanstvenici kao i starije kolege koji nisu uspjeli realizirati kredit ili su povećanjem broja članova obitelji stekli pravo na dodatak svom kreditu, pišu i nazivaju Sindikat i sveučilišta opravdano tražeći odgovore osjećajući nepravdu. Ministarstvo ne poduzima ništa, na inicijative se ne odazivaju, uglavnom tvrde da nema dovoljno sredstava za isplate novih kredita.

Međutim, u ovom trenutku vidimo realne mogućnosti redizajniranja postojećeg sustava kreditiranja, nakon čega bismo svake godine davali nove kredite i to bez povećanog izdvajanja Državnog proračuna. Na tržištu je došlo do značajnog pada kamatnih stopa, udio kamata u otplatnim ratama je sve manji što znači da treba otvoriti nove pregovore s bankama. Takvi pregovori mogu rezultirati novim oslobođenim sredstvima za nove poticaje. Također financijska logika nam govori da se ni u ovom trenutku ne troše sva sredstva predviđena proračunom (20 milijuna kuna), a kako podaci nisu javni očita je netransparentnost sustava.

Nadalje, pri izradi pravoga sustava umjesto ad hoc razdjele postojećih sredstava, valja ukloniti i niz uočenih slabosti, od nelogičnosti do eklatantne diskriminacije zaposlenika.

Sindikat, kao i do sada, ne bi ostao samo na inicijativi. Prema našim mogućnostima spremni smo se i aktivno uključiti. Kao što Vam je poznato uloga Sindikata u provedbi prethodnih dodjela kredita bila je, ako ne ključna, ali svakako veoma korisna (od našeg čovjeka koji je pregovarao s bankama, do mobiliziranja i informiranja zaposlenika, do rada na tekstovima pravilnika...) što nam je i priznato s javnog mjesta na Sveučilištu u Zagrebu.

Stoga Vas molimo da na Rektorskom zboru otvorite ovo pitanje kako bismo zajedničkim snagama što prije započeli konzultacije s Ministarstvom, odredili konkretne ljude i definirali rokove za realizaciju cjelokupnog posla. Ako je moguće, željeli bismo prisustvovati sjednici Rektorskog zbora gdje bismo pojasnili ovaj problem, zatražili Vašu potporu, te razjasnili eventualna pitanja.

Srdačan pozdrav

Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge