Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Aktualnosti iz politike Sindikata

31. siječnja 2005.

O značajnim pitanjima i trenutnim aktivnostima Sindikata pročitajte ovdje.

KAMPANJA ZA PROSVJETU I ZNANOST

Nakon zajedničkog prosvjeda sindikata prosvjete i znanosti krajem studenoga prošle godine dogodilo se nekoliko stvari.

 

Zbog odsutnosti Andrije Puljevića do neke mjere su zamrznute aktivnosti srednješkolskog sindikata, pa i vertikale ujedinjenih sindikata obrazovanja i znanosti. U prosincu je nastupila afera sa strukovnim kolektivnim ugovorom za liječnike, gdje su prava liječnika hipertrofirana do neshvatljivih razmjera i to u vrijeme kada se za pacijente najavljuju restrikcije, a kada za prosvjetu nije bilo niti kune. Nesolidarnost liječnika i pokušaj prijevare svih drugih zdravstvenih sindikata i svih drugih sindikata u zemlji, pa i GSV-a, predsjednika Vlade i ministra financija od strane predsjednika liječničkog sindikata i Andrije Hebranga, rezultirao je bumerangom.

Ukratko, i poslodavci i sindikalne središnjice u Gospodarsko-socijalnom vijeću strukovnom su se ugovoru usprotivili, te su sindikati istupili iz GSV-a. Predsjednik Vlade je hitno sazvao sjednicu GSV-a na kojoj je obećao učiniti sve da strukovni ugovor koji je ugovoren mimo zakona i s nizom protuzakonitih odredbi bude storniran. Vlada je poduzela sve u tom smjeru. Tako je i referendum za strukovni ugovor ispao nevažeći, jer u njemu Vlada kao druga strana nije sudjelovala. To je zadovoljilo sindikate pa je rad unutar GSV-a nastavljen, unatoč tome što problem nije doživio konačni epilog jer sud još nije donio presudu.

 

Na sjednici GSV-a na kojoj se raspravljalo o problemu spomenutog strukovnog ugovora, premijera smo upozorili na činjenicu da su njegove riječi o važnosti i potrebi socijalnog partnerstva popraćene djelima samo onda kad se on osobno za nešto zauzme, a da to nije slučaj kod većine drugih ministara, te da su ministri jednostavno needucirani za tu stranu političkog života. Premijer ne samo da je prihvatio kritiku, već i naš prijedlog da se održi jednodnevni zajednički sastanak Vlade, sindikata i poslodavaca u vidu seminara na kojem bi se obradile neke teme koje očito nisu bile dovoljno zastupljene u dosadašnjem radu.

Istovremeno bi započeo razgovor o mogućoj jedinstvenoj politici plaća na nacionalnoj razini, kako se ne bi događali slični ekscesi kao s liječnicima, te kako bi se bezumna utrka u plaćama, u kojoj prosvjeta i znanost uvijek lošije prolazi, zaustavila. Taj sastanak održat će se 5. veljače.

 

Za one koji nisu bili na proslavi 15-godišnjice osnivanja Sindikata 11. siječnja u Zagrebu valja spomenuti da je tamo ministar Primorac pohvalno govorio o našem sindikatu, naglasivši da je u prošloj godini griješio i da neke stvari nije razumio, ali da smo mu mi razjasnili mnoga pitanja. Koliko je to iskreno, vidjet ćemo uskoro. Također, na Dan Sindikata zvao je i premijer osobno, čestitajući nam obljetnicu.

 

Na zadnjem sastanku vertikali ujedinjenih sindikata obrazovanja i znanosti dogovoreno je da se pričeka razvoj događanja s projektom nacionalne politike plaća, pa će se onda donositi odluke o nastavku kampanje. Name, ako bi se naše zaostajanje u plaćama moglo izboriti putem pregovora, onda nam nastavak kampanje nije nužan.

 

UJEDINJENJE ČETIRI SINDIKALNE SREDIŠNJICE

U siječnju se zahuktala inicijativa o ujedinjenju četiri sindikalne središnjice, pa se ovih dana intenzivno radi na tome. Ujedinit će se SSSH, Matica, HUS, i UNICRO (ukupno oko 70% svih sindikalno organiziranih radnika u zemlji). Ove četiri središnjice ukinut će svoju pravnu osobnost i formirati sasvim novu središnjicu do kraja 2006. godine. To su važni događaji za budućnost sindikata u zemlji. Naravno da je taj proces težak i pun opasnosti, koje se moraju prepoznati i izbjeći. Stoga je predsjedništvo Matice zauzelo stajališta od kojih neće odstupiti u tijeku pregovora (autonomija javnih službi unutar jedinstvene središnjice, jamstvo o članu u GSV-u, itd).

 

JEDINSVENI SINDIKAT OBRAZOVANJA I ZNANOSTI

U posljednje vrijeme se sve češće javlja inicijativa o ujedinjenju tri velika sindikata prosvjete u jedan sindikat. To bi bio najveći sindikat u zemlji, s oko 50 tisuća članova, a imao bi veliki potencijal intelektualnosti i masovnosti istovremeno. Bio bi doista respektabilna demokratska snaga u zemlji. No, je li to dobro, valja temeljito promisliti...

Ujedinjavanje sindikata je svjetski proces, neobično važan za budućnost sindikata u vrijeme globalizacije. Kapital je deteritorijaliziran i globalan, a rad ostaje lokalan. Zato je veome važno da rad dobije globalnu dimenziju. To doista jest trend, ali u specifičnim situacijama - kao što je naša - konkretne životne situacije i odnosi stvaraju drukčije i nezgodnije obrise. Zato ćemo o tome puno raspravljati.

 

OSTALA PITANJA

Ovih dana se priprema i novi Zakon o reprezentativnosti sindikata, koji nam također može odrediti sudbinu, pa ćemo i na tome raditi zajedno s drugim sindikatima.

 

Također, usvajaju se i statuti naših sveučilišta, pa radimo i na tome. Inače, predloženi Statut Sveučilišta u Zagrebu, s obzirom na krajnje loš zakonski okvir, ipak je iznenađujuće dobar predložak za raspravu, i to u pravcu jače integracije Zagrebačkog sveučililšta. Nadamo se da ga rasprava i parcijalni interesi neće pokvariti.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge