Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Skandal na Institutu za geološka istraživanja

23. srpnja 2003.

Uprava Instituta za geološka istraživanja dala je izvanredni otkaz glavnom sindikalnom povjereniku dr. Mironu Kovačiću, zbog njegovog sindikalnog djelovanja i inzistiranja na poštivanju zakona i kolektivnih ugovora.

SKANDAL NA INSTITUTU ZA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA


Uprava Instituta za geološka istraživanja dala je izvanredni otkaz glavnom sindikalnom povjereniku dr. Mironu Kovačiću, zbog njegovog sindikalnog djelovanja i inzistiranja na poštivanju zakona i kolektivnih ugovora. Zgroženi smo činjenicom da je aktivnost sindikalnog povjerenika u interesu članova Sindikata rezultiralo otkazom. To smatramo napadom na slobodno sindikalno udruživanje i djelovanje te eklatantnim primjerom kršenja sindikalnih prava!

Kao glavni razlog otkaza navodi se odbijanje davanja suglasnosti na Pravilnik o raspodjeli prihoda ostvarenih na tržištu. Međutim, ako sindikalna podružnica ocjenjuje da raspodjela prihoda s tržišta nije uređena sukladno interesima članova, prirodno je da će se svojim prijedlozima i primjedbama putem pregovora boriti za svoje interese. Dakle, ne samo da je dr. Miron Kovačić postupio ispravno i štitio interese zaposlenika, nego nije ni smio dati suglasnost na akt s kojim sindikalna podružnica nije zadovoljna! On se štiteći interese članova Sindikata suprostavio interesima Uprave i to je razlog zašto je dobio otkaz.

Uprava Instituta i ovim postupkom potvrđuje da ne poštuje zakone i pravnu državu. Dr. Kovačiću odlučilo se dati otkaz po svaku cijenu - tako nije tražena suglasnost Sindikata na otkaz (što je obveza iz Zakona o radu kad se radi o sindikalnom povjereniku), nije kontaktirano radničko vijeće, promašen je rok za takvu vrstu otkaza i da dalje ne nabrajamo. Sve to svjedoči o žurnosti kojom se Uprava očito željela razračunati s kolegom Kovačićem. Istovremeno, šalje se zastrašujuća poruka ostalim radnicima... Ponavlja li se to slučaj Geotehničkog fakulteta u Varaždinu od prije deset godina?

Sindikat je već poduzeo prve korake u zaštiti prava dr. Kovačića. Sindikat stoji iza njega i vodit će sudski postupak za poništenje otkaza i vraćanje na rad. Sličan spor protiv Geotehničkog fakulteta smo dobili, a oštećenom članu isplaćene su sve neisplaćene plaće za vrijeme dok nije radio, kao i naknada štete. Očekujemo da ćemo i ovaj postupak dobiti, jer postoje svi preduvjeti za to, iako će postupak vjerojatno biti dugotrajan. Također, bez obzira na otkaz, dr. Kovačić ostaje član Sindikata. Sindikat je imenovao i dvoje sindikalnih predstavnika iz Tajništva Sindikata kao stručnu pomoć podružnici u prijelaznom razdoblju do povratka dr. Kovačića na rad. Bitno je naglasiti da Sindikat neće odustati od traženja da se raspodjela prihoda na Institutu uredi sukladno Kolektivnom ugovoru. Pri tome će se angažirati sindikalni predstavnici i članovi povjereništva podružnice. Još jednom ćemo pokazati snagu našeg Sindikata i potruditi se da slučaj dr. Mirona Kovačića bude potvrda opravdanosti sindikalnog angažmana!

Tajništvo Sindikata

Zagreb, 23.07.2003.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge