Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Dogovor o realizaciji Sporazuma iz studenoga 2010. godine

11. travnja 2011.

o referendumu, sindikalnoj imovini i reformi mirovinskog sustava

U četvrtak, 07. travnja održan je bipartitni sastanak čelnika sindikalnih središnjica s premijerkom Jadrankom Kosor i ostalim predstavnicima Vlade RH, na kojem se razgovaralo o realizaciji Sporazuma zaključenog 23. studenoga prošle godine, sindikalnoj imovini te reformi mirovinskog sustava.

Vezano za realizaciju Sporazuma, dogovoreno je da će referendum s pitanjem: Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 tisuća registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana? biti raspisan prije parlamentarnih izbora odnosno za vrijeme mandata aktualne Vlade. Dogovoren je i hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva po pitanju pripreme izmjena i dopuna Zakona o radu s ciljem regulacije instituta produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnog ugovora, razloga za otkaz kolektivnog ugovora sklopljenog na određeno vrijeme i napuštanja instituta pravilnika o radu. Isto tako, Vlada se obvezala do 15. srpnja ove godine izraditi i u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakonskih izmjena kojima će biti omogućeno organiziranje specijaliziranih radnih sudova u većim gradovima te specijaliziranih odjela za radne sporove pri nadležnim sudovima u manjim sredinama. Razgovori o mogućnostima zaključivanja Općeg kolektivnog ugovora između Vlade i sindikalnih središnjica otvorit će se u narednom roku od 30 dana u okviru djelokruga rada Gospodarsko-socijalnog vijeća.    

Po pitanju zajedničkog rada na reformi mirovinskog sustava, usuglašen je prijedlog Sporazuma o načinu i dinamici međusobne suradnje Vlade RH i sindikalnih središnjica na pripremi izmjena i dopuna zakona kojima se uređuje mirovinski sustav u Republici Hrvatskoj koji će, s ciljem što skorijeg zaključivanja, žurno biti upućen Vladi na prihvaćanje. Prema istom, 15. srpnja 2011. krajnji je rok za analizu mirovinskog sustava i izradu prijedloga odgovarajućih rješenja za izmjene propisa u području mirovinskog osiguranja.

Na navedenom sastanku ponovno je otvoreno i pitanje podjele sindikalne imovine. Tragom Sporazuma o načinu podjele sindikalnih nekretnina kojeg su sindikalne središnjice sklopile u srpnju prošle godine i zahtjeva za utvrđivanjem točnog popisa sindikalne imovine od strane Vlade i drugih nadležnih institucija, postignut je dogovor prema kojem će Ministarstvo uprave, u suradnji s Agencijom za upravljanje državnom imovinom i Državnim odvjetništvom RH i uz konzultacije s predstavnicima sindikalnih središnjica, utvrditi popis imovine koja će biti predmet podjele, utvrditi daljnje aktivnosti potrebne za realizaciju spomenutog Sporazuma te pripremiti odgovarajuće izmjene Zakona o udrugama u tom smjeru.

Zbog niza drugih otvorenih pitanja i problema, predloženo je češće održavanje bipartitnih sastanaka u istom sastavu.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge