Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

LEKTORI U ŠTRAJKU!

29. ožujka 2011.

Sindikat znanosti u štrajku radi plaća lektora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Uz odobrenje Malog vijeća Sindikata znanosti Podružnica našeg Sindikata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu najavila je  štrajk lektora i viših lektora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s početkom 29.ožujka 2011. godine zbog nepoštivanja potpisanog kolektivnog ugovora od 11.veljače 2010. godine, odnosno zbog neisplate dijela plaća koje su osigurane istim kolektivnim ugovorom.
 
Ranije, aktivnošću Sindikata 2003. i 2007. godine izboreni su povoljniji koeficijenti asistentima,knjižničarima,stručnim suradnicima u sustavu znanosti i još nekim tada zakinutim drugim skupinama.
Tada to lektorima nismo uspjeli izboriti.
 
Ipak, 11. veljače 2010. godine, kada su se lektori odlučili na štrajk, u procesu mirenja, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je potpisan kolektivni ugovor kojim se konačno rehabilitira socijalno-ekonomski status lektora i viših lektora vraćanjem koeficijenta za obračun plaće na razinu koja je postojala do 1994. godine. Usprkos potpisanom kolektivnom ugovoru s odgodom početka primjene od godinu dana, 15. veljače 2011. godine plaće lektora i viših lektora ostale su nekorigirane. Usmeno objašnjenje MZOŠ-a svodi se na nemogućnost pronalaženja tehničkog načina dostave sredstava za plaće lektora i viših lektora, jer Vlada navodno ne može i neće parcijalno nikome mijenjati koeficijente, budući da bi to navodno otvorilo pandorinu kutiju novih zahtjeva. Međutim, ovaj je slučaj toliko specifičan, kao jedna dugotrajna nepravda, da to obrazloženje ne možemo prihvatiti.
 
Podsjećamo da se lektori i viši lektori na filološkim studijima ne bave, kao što mnogi misle, lektoriranjem tekstova, nego su visokokvalificirani sveučilišni nastavnici koji su nositelji i izvođači temeljnih kolegija na matičnim filološkim odsjecima kroz sve godine studija. Njihova nastava u prosjeku iznosi 50% ukupne nastave i  nosi 50% svih ECTS bodova. Važno je istaknuti da o istoj skupini u današnje vrijeme europskih integracijskih procesa RH ovisi budućnost kvalitete jezične nastave.
Moglo bi se reći da je lektorska nastava kralježnica studija jezika, a njeni nositelji nakon puno godina  strpljenja i razumijevanja te nakon što su iscrpili sve druge mogućnosti, ulaze u opravdan štrajk kako bi osigurali adekvatno vrednovanje svoje profesije i zanimanja.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge