Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Koordinacija o prosvjedima

08. ožujka 2011.

zajedničko priopćenje 5 sindikalnih središnjica

KOORDINACIJA HRVATSKIH SINDIKALNIH SREDIŠNJICA

koordinator za razdoblje listopad 2010-travanj 2011: Vilim Ribić (MHS) - kontakti: 4847337, Ilica 51, Zagreb

zamjenici koordinatora: Krešimir Sever (NHS), Ozren Matijašević (HUS)

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Koordinacija hrvatskih sindikalnih središnjica podržava iskazivanje utemeljenog nezadovoljstva građana ovih dana u nizu prosvjeda širom zemlje, podržava kritiku upućenu svim središtima društvene moći i kritički otklon od politike oba stranačka tabora. Sva lepeza socijalnih tegoba građana, moralnih posrtanja politike i svih neuspjeha hrvatskog društva artikulirala se u jednom zahtjevu, političke naravi, koji traži održavanje izbora.

Sindikati drže nužnim oblikovanje nezadovoljstva u smislu niza jasnih socijalnih i ekonomskih zahtjeva koji mogu otvoriti perspektive u zemlji. Predizborno vrijeme najbolja je prilika za socijalne ustupke vlasti. A ako ustupci ne nastupe, tada će naši zahtjevi predstavljati orijentir i kriterij radnim ljudima i građanima na izborima.

Iz tih razloga sindikati su danas razmotrili sindikalni program društvenog i gospodarskog oporavka i zahtjeve koji iz njega proizlaze. Prvi zahtjevi će biti upućeni prema Vladi već ovaj tjedan na sjednici GSV-a. Oni se tiču jednog od najtežih hrvatskih socijalnih i moralnih problema - neisplate plaća i uplate doprinosa. Ostali prioritetni zahtjevi su:

  • pronalaženje instrumenata za smanjivanje kamata bez čega niti jedna vlast neće moći zemlju izvući iz krize; smanjenje stope poreza i doprinosa na dohodak; drastično povećanje poreza na bogate i ekstra imovinu; povećanje poreza na plaće bogatih; ukidanje povlaštenih mirovina i njihovo vraćanje pod opći propis; uklanjanje nelikvidnosti i neplaćanja u gospodarstvu; stimuliranje osobne potrošnje i destimuliranje štednje; restrukturiranje javne potrošnje; ukidanje bespovratnih potpora; eliminiranje rada na crno; oporezivanje financijskog kapitala; investiranje u staračke domove i vrtiće; povećavanje minimalne plaće; novi sustav odvjetničkih tarifa; reguliranje rada nedjeljom; daljnje ograničavanje rada na određeno vrijeme; promptna naplata svih poreza i doprinosa koje državni i privatni kapital duguje; unapređenje inovativne proizvodnje i istraživanja...

S ostalim konkretnim mjerama, kao i s prijedlogom sustavnih promjena u društvenom i političkom sustavu zemlje, javnost će uskoro biti obaviještena detaljnije.

Ako naši zahtjevi ne budu naišli na uvjerljivo prihvaćanje, ili ako budu odbijeni bez argumentiranih razloga, sindikati su odlučili pozvati članove na veliki svesindikalni prosvjed krajem ožujka ili početkom travnja. Do tada podupiremo mirne prosvjede koji za cilj imaju boljitak radnih ljudi i građana.

Imajući na umu pregovore oko ulaska u Europsku uniju, društvenu stabilnost i predstojeću turističku sezonu apeliramo na sve subjekte političkog života, uključujući vladu, predsjednika RH i oporbu da postignu konsenzus o datumima predstojećih događanja, uključujući i termin izbora i da to što prije objave.

 

U Zagrebu, 8. ožujka, 2011.

 

MHS, predsjednik Vilim Ribić, v.r.

NHS, predsjednik Krešimir Sever, v.r.

HUS, predsjednik Ozren Matijašević, v.r.

SSSH, predsjednik Mladen Novosel, v.r.

URSH, predsjednik Damir Jakuš, v.r.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge