Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

SD o sindikalnom programu oporavka

02. ožujka 2011.

SD o sindikalnom programu oporavka

25.02.2011. | 23:45

Sindikati poručuju Vladi: Ne bacajte novac u propale tvrtke! 

Program za društvene promjene, koji bi sindikalne središnjice već sljedećeg tjedna trebale predstaviti Vladi kao osnovu za socijalni mir i gospodarski prosperitet, za teorijsko-praktičnu podlogu imat će nordijsko-skandinavski kapitalistički društveni model koji se na globalnom planu pokazao kao bolja i efikasnija alternativa neoliberalnom kapitalizmu koji je, osim nepravednosti, pokazao i svoje neefikasno lice u zadnjoj svjetskoj krizi.

Description: http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/images/2011-02-25/novosti/novac01.jpg

Onaj tko dvaput odbije ponuđeni posao trebao bi izgubiti sve povlastice

Tim riječima nam je Vilim Ribić, predsjednik Matice sindikata javnih službi, oslikao polazna načela sindikalnog programa koji su sindikati uputili na "recenziju" ekonomistima, politolozima, filozofima, sociolozima i drugim stručnjacima.

- Naš program će se temeljiti na tržišnoj ekonomiji, ali ne i na tržišnom, nego na pravednom i dostojanstvenom društvu. Smatramo, dakle, kako se država, osim na regulatornoj razini, u što manjoj mjeri mora upletati u gospodarstvo preko subvencija i preferiranja određenih tvrtki i gospodarskih grana, ali zato mora građanima omogućiti dostojanstven život kada su u pitanju djeca, starije osobe, nezaposleni, zdravstvena skrb i obrazovni sustav.

To znači da država mora na najmanju mjeru svesti subvencioniranje gospodarstva i poljoprivrede, ali da više gradi vrtiće i staračke domove, da obrazovanje i zdravstvene usluge budu široko dostupne na visokoj razini, te da nezaposleni imaju pristojne naknade dok ne nađu novi posao - rekao nam je Ribić. On tvrdi kako tržišna ekonomija pretpostavlja da loša poduzeća propadaju, te da država ne mora spašavati neefikasne tvrtke, ali treba spašavati ljude.

- Na prigovor kako u Hrvatskoj građani već zloupotrebljavaju povlastice na Zavodu za zapošljavanje, moj odgovor je da bi svatko tko jednom odbije ponuđeni posao u okviru njegovih kvalifikacija trebao izgubiti 50 posto prava, a ako odbije drugi put, onda gubi sva prava - napominje predsjednik Matice. Pravednost sustava će se temeljiti i na tome, dodaje Ribić, da ćemo predložiti uvođenje poreza na kapital, kamate, banke, ekstra profite, ekstra imovinu.

- Namjera je da se oporezuju sve one vrste prihoda koje značajno odskaču od prosjeka. Ali kako bismo ipak privukli investitore da ulažu u Hrvatsku, predložit ćemo da poduzetnik dobije porezne olakšice na reinvestiranu dobit - kazao nam je Ribić. Sindikati će program uputiti na očitovanje i oporbenim strankama, tako da se svatko prije izbora može izjasniti o tim zahtjevima.

- Mislim da u svim velikim strankama u Hrvatskoj postoji veliki otpor prema dosljednoj promjeni sadašnje politike, ali zato sindikati i civilno društvo moraju jače pritiskati politiku na promjene. Ako to budemo morali raditi prosvjedima, i na to smo spremni - naglasio je Ribić.

F. Laušić

 

HUS: Oporezivati plaće iznad 10.000 kn

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, rekao nam je kako je predložio da se donese novi zakon o porezu na dohodak, kojim bi 10 tisuća kuna mjesečnih primanja bilo neoporezivo, dok bi se plaće iznad tog iznosa oporezivale progresivno sa tri stope: od 5, 10 i 20 posto. - Znam da će mnogi sada dići drvlje i kamenje na mene, ali u HUS-u držimo kako bi to bila pravedna raspodjela porezne presije, jer ako je u obitelji samo jedan zaposleni, onda njegova plaća do deset tisuća kuna mora pokriti sve troškove jednog domaćinstva. Tek bi plaće iznad tog iznosa trebalo oporezivati.

 


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge