Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

717.149 sindikalnih zahvala

07. prosinca 2010.

717.149 sindikalnih zahvalaProglas

HRVATSKI SINDIKATI ZAHVALJUJU SE SVAKOM GRAĐANINU PONAOSOB ZA POTPIS NA PETICIJU ZA REFERENDUM.

Zahvaljujući vama ostvarili smo naše sindikalne ciljeve – izmjene Zakona o radu su zaustavljene, a sindikati su na krilima vaših potpisa izborili radne sudove i ukidanje pravilnika o radu.

UZVRATILI SMO VAM OSTVARENJEM JOŠ VAŽNIJEG CILJA. Sindikati su proširili ciljeve i izborili se za mogućnost bitno povoljnijih uvjeta za provođenje novih referenduma. Praksa neposredne demokracije nije do sada bila moguća u našoj zemlji, unatoč ustavnoj odredbi. Sada ćete moći izravno odlučivati o ključnim pitanjima iz vašeg života kao što su čisti okoliš, prava pacijenata, potrošača, porezni sustav, radna prava itd. NISMO ISPUNILI „TREĆI CILJ“. Sindikati nisu ispunili očekivanja svih onih koji su htjeli rušenje postojeće vlasti. Taj cilj nije posao sindikata, pogotovo ne ako se svim našim zahtjevima udovoljilo.

USPJEH KAO NEUSPJEH

SINDIKALNI USPJEH neki prikazuju kao neuspjeh, i to ne prvi puta. U tome interes imaju krupni biznis i njihovi mediji, ali i oporba i vlast. Cilj je poljuljati vjeru građana u sindikate i oduzeti im svaku nadu nakon što je srozan ugled državnih institucija i političara.

MOĆNICI NE ŽELE DA VI NA REFERENDUMU ODLUČUJETE. Pokazali su to i poslodavci i mediji, sada i SDP, a prije i HDZ opirući se referendumu. Nas napadaju baš zato jer smo to izborili, i zato jer vam nitko drugi to nije htio izboriti. Cilj je takve propagande kompromitirati izlazak ljudi na referendum, kako prava na referendum ne bi niti bilo.  

GRAĐANI, UOČITE PODMETANJA

VELIKA JE LAŽ da su sindikati odustali od referenduma o Zakonu o radu. Taj je referendum svima nama uskratio Ustavni sud, što su sindikati danima osuđivali. Međutim, sindikati su se morali pomiriti s tom činjenicom, jer je jedini daljnji korak mogao biti rušenje pravnog poretka. To nije rušenje jedne vlasti, već temelja Države. To ne bismo radili čak niti da Vlada nije popustila svim našim zahtjevima, već bismo tada tražili preispitivanje vlasti.  

VELIKA JE LAŽ da smo vas time prevarili. Voljeli bismo da je naš  cilj oko Zakona o radu ostvaren referendumom, a ne odlukom Ustavnog suda. Kada to već nije bilo moguće onda smo tražili više, što smo i izborili pod prijetnjom štrajkova i prosvjeda.  Nitko nije ništa izgubio, a svi smo dobili dvostruko - kao radnici ono što smo potpisali na peticiji, a kao građani povoljnije uvjete za buduće referendume.

VELIKA JE LAŽ da smo popustili Vladi. Mi smo popustili činjenici da Vlada jednostavno ne može raspisati referendum s istim pitanjem koji je Ustavni sud poništio. U suprotnom bi Vlada rušila načelo vladavine prava, čime bi srozala međunarodni ugled zemlje. Upozorili su nas na to i Predsjednik RH i pravnici. Zato smo dogovorili drugi, za vas puno važniji, referendum.

VELIKA JE LAŽ da smo pogodovali HDZ-u. To optužuju oni koji bi htjeli da smo pogodovali SDP-u štrajkanjem  i prosvjedovanjem  i onda kada više nema povoda. Pogodovali smo samo vama, građanima i radnicima. Bili bismo sretni kada bi i SDP i HDZ prepoznali pogodovanje građanima, a ne strankama, kao ispravnu sindikalnu politiku. Očekujemo od političkih stranaka razvijanje vjere u demokratske institucije i sindikate radi općeg dobra, a ne potkopavanje istih radi očuvanja ili dolaska na vlast.

APELIRAMO NA MEDIJE I POLITIKU DA GRAĐANIMA OBJAŠNJAVAJU, A NE DA ZAMUĆUJU DRUŠTVENA ZBIVANJA I DOGAĐANJA. 

U Zagrebu, 6. prosinca 2010.

HRVATSKE SINDIKALNE SREDIŠNJICE


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge