Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Referendum za sve, a ne samo za sindikate

24. studenog 2010.

Prosvjedi protiv gospodarske politike se ne otkazuju, već prolongiraju do iduće aktivnosti

Na današnjoj konferenciji za novinare čelnici sindikalnih središnjica pojasnili su sadržaj jučer potpisanog sporazuma s Vladom RH.

Sporazumom je dogovoreno da će referendum biti raspisan na isti dan kada bude raspisan referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. No referendumsko pitanje neće se odnositi na izmjene Zakona o radu (ZOR) već će glasiti: "Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana."

Vilim Ribić je naglasio da ovaj dogovor jača demokraciju jer će birači od sada moći direktno odlučivati o pitanjima važnim za njihovu budućnost. Po postojećem zakonu to je očito bilo moguće samo sindikatima, dok će ovaj prijedlog omogućiti da to pravo iskoriste i ostali, primjerice udruge civilnog društva.

Čelnici su naglasili da postignuti sporazum ne znači da se prosvjedne aktivnosti, koje su najavljene zbog katastrofalne gospodarske situacije, otkazuju, već da su otkazane samo one aktivnosti koje su najavljene radi uspostave direktne demokracije.

Na tragu zahtjeva koje su krajem 2009. usuglasile, sindikalne središnjice će tijekom idućeg tjedna vladi uputiti "10 zapovijedi" koje smatraju nužnima za izlazak iz katastrofalne gospodarske situacije. Ukoliko pregovori o gospodarstvu ne uspiju, sindikati nastavljaju sa zakazanim prosvjednim aktivnostima i organizacijom generalnog štrajka.

Ovim sporazumom je postignut i određeni napredak u području radnog prava, jer Sporazum definira i isključivi razlog zbog kojeg se kolektivni ugovori sklopljeni na određeno vrijeme mogu otkazati, a to su bitno izmijenjene gospodarske okolnosti koje nisu bile poznate, ili se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora. Također je definirana i produžena primjena pravnih pravila, koja se, ako drugačije nije ugovorena kolektivnim ugovorom, primjenjuje godinu dana od njegovog isteka.

Važan napredak je postignut i u poboljašnju radničkih prava u privatnom sektoru, jer Sporazum predviđa napuštanje instituta pravilnika o radu te potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora, koji bi definirao minimalna prava za sve zaposlenike u Republici Hrvatskoj.

Također je dogovoreno i osnivanje posebnih radnih sudova koji će se baviti isključivo radnim sporovima radi efikasnije zaštite radnika.

 

Pogledajte video snimku konferencije za novinare:

 

Press konferencija sindikalnih središnjica from Sindikat Znanosti on Vimeo.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge