Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

web by logIT

English

TAJNIŠTVO:
Ilica 51/ I. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 47 337
Fax: 01/ 48 47 338

Gdje smo?

RAČUNOVODSTVO:
Trg Maršala Tita 4/II. kat
10000 Zagreb
Tel: 01/ 48 82 334
Fax: 01/ 48 55 726

Gdje smo?

E-MAIL:
uprava@nsz.hr

Mapa weba
Primajte novosti sa stranica!
Samo za povjerenike


Education International
Education International

Časopis Radno Pravo
Časopis "Radno Pravo"

Matica hrvatskih sindikata
Matica hrvatskih sindikata

Sindikat državnih i lokalnih službenika
SDLSN

Portal za argumentiranu raspravu
portal za argumentiranu raspravu

Pratite nas i na Facebooku

 


VIJESTI I OBAVIJESTI - AKTUALNOSTI IZ RADA NAŠEG SINDIKATA Povećaj tekstSmanji tekstPrimajte novosti sa stranica
 

Šuker traži red u plaćama nakon što je godinama stvarao nered

28. svibnja 2010.

Izgubljeno povjerenje - nemoguć dogovor

SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI održali su Konferenciju za tisak na temu: "Osvrt na jučerašnje pregovore u Vladi o izmjeni Temeljnog kolektivnog ugovora". Na konferenciji su govorili: Vilim Ribić,-Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Spomenka Avberšek-Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Zvonimir Laktašić-Sindikat hrvatskih učitelja, Branimir Mihalinec-Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Ljubica Pilić- Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Tajana Drakulić -Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara

 'Ako nam ukinu prava iz Kolektivnog ugovora, uzvratit ćemo kolektivnim generalnim štrajkom'

Čelnici sindikata javnih službi nezadovoljni jučerašnjim pregovorima s Vladom, a naročito ponašanjem ministra Šukera, najavili su čvršće zajedništvo u borbi za prava zaposlenika koja im Vlada želi ukinuti izmjenama članka 262, odnosno ukidanjem produžene primjene prava iz Kolektivnih ugovora.

Prvi se novinarima obratio Vilim Ribić, oštro kritizirajući način pregovaranja i ponašanje potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera. Ribić je upozorio na apsurd Šukerove namjere da uvede "Red u politiku plaća" i pri tome traži sindikalnu podršku!? Ministar se odjednom sjetio provesti nešto na čemu sindikati već godinama uporno inzistiraju, a uz to beskrupulozno napada sindikalne čelnike vidjevši u njima uzrok nereda. Ribič ističe: „Netko tko uopće nije vodio brigu o plaćama i šest se godina pravio Englez, taj isti sada traži red u politici plaća i optužuje druge da ne žele red, već nered. Neodgovarajuća proračunska politika i nesposobnost da se koncipira suvisli plan za izlazak iz krize doveo je do toga da sada nema novca u proračunu. To nije posljedica krize već nesposobnost!. Mi sa Šukerom ne možemo naći zajednički jezik jer u njega nemamo povjerenja, izgubio ga je jer se nije držao dogovora. Obrušava se na nas 'male' jer  nas smatra nebitnima, dok s druge strane u pregovorima s vanjskim institucijama bezuvjetno popušta pa njegova politika i jest rezultat stanja u kakvom se nalazimo". Još jednom je podvukao kako je ministar Šuker prepreka dogovoru, jer sve svoje propuste štiti prebacujući krivnju na druge, ovaj put na sindikate. Šuker je naprosto prepreka razvoju socijalnih odnosa.

Spomenka Avberšek ponovila je svoju izjavu o SDP-ovoj šutnji: „Dobro nam je poznato da SDP ne brine o radništvu, ali kako se budu približavali izbori, sve više će im radnika biti u ustima, veliki dio je 'salonskih ljevičara' u toj stranci i ta stranka je izgubila legitimitet kod građana. Ribića vesele izjave predsjednika HSLS-a, Darinka Kosora, koji je lansirajući prijedlog o 50-postotnom oporezivanju plaća većih od 25.000 kuna, pokazao da jedini ima osjećaj za pravdu i poštenje. Političare s takvim socijalnim stavom javno podržavam i pred njima stoji perspektiva".

Na novinarska pitanja o generalnom štrajku, Ribić je jasno odgovorio: „Pri organizaciji generalnog štrajka, prosvjeda, referenduma treba dobro procijeniti hoće li oni uspjeti, te je li članstvo zainteresirano. Ja sam protiv neuspjelih aktivnosti, podupirem samo one akcije koje će dati jasne rezultate. U takve aktivnosti se sigurno uključujemo od pripreme do izvedbe, a o svim našim potezima bit ćete na vrijeme obaviješteni".

 

Pogledajte i prilog HRT-a

 

HRT: Press konferencija Sindikata javnih službi from Sindikat Znanosti on Vimeo.


Arhiva novosti


Povratak na vrh stranice

 


 

Einstein - član Sindikata

Što imam od Sindikata

Što imam od Sindikata

 


01. siječnja 1970.

Opširnije...

 
Forum
Često postavljana pitanja
Prilozi članova
Temeljni kolektivni ugovor
Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje
Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju
Ostali važniji propisi
Web dizajn i programiranje: logIT internet usluge